Google+ Followers

kita kawan..?? :)

Shaklee Updates

Wednesday, 3 June 2015

petua merawat bibir mengelupas

Siapa yang pernah mengalami situasi ini...? 
~ tengah bercakap tetiba terasa bibir basah...sentuh bibir darah mengalir...sebab bibir dah mengelupas teruk...
~ tangan tak lekang dari bibir sebab nak tarik kulit yang mengelupas tu...
~ bila nak makan, nak buka mulut rasa tegang sangat kulit sekitar bibir... 
~ bila orang tegur yang awak nampak pucat sebab bibir nampak putih sedangkan sebenarnya bibir tu dah kering sangat sampai kulit bibir pun dah tak pink semulajadi...
~ pakai gincu pun cepat je hilang sebab bila kulit bibir mengelupas, kita tarik, terus hilang warna gincu...jenuhla nak tonyok lipstik 14 kali sehari sebab nak cover bibir mengelupas tu....

Awak yang pernah alami situasi ni mesti rasa tension kan...? setiap hari fikir macamana nak hilangkan masalah bibir kering dan mengelupas ni...air dah minum cukup...lip balm, lip gloss semua dah tonyoh...tapi tetap juga bibir kering... 


Tengok pun dah rasa sakit...apatah lagi kalau mengalami situasi ini..sanggup ke nak hadapi masalah ini hari-hari...? 

sebenarnya banyak je petua-petua semulajadi yang kita boleh amalkan untuk atasi bibir kering mengelupas ni..

1) Madu 
- Amalkan menyapu madu asli setiap hari pada bibir akan melembapkan bibir dan seterusnya mengelakkan bibir dari mengelupas. 

2) minyak almond 
- campurkan minyak almond dengan madu dan oleskan pada bibir. 

3) daun lidah buaya
- sapukan gel lidah buaya pada bibir secara rutin untuk mendapatkan kesan yang optimum 

4) kelopak bunga mawar
- basuh kelopak bunga ros, rendamkan bersama susu selama beberapa jam...hancurkan kelopak ros sehingga menjadi pes dan sapukan pada bibir sebanyak dua atau tiga kali sehari dan sebelum tidur...

ini antara petua-petua yang disarankan untuk merawat masalah bibir kering mengelupas dan masalah bibir kehitaman..bila baca petua ni kan, gigihnya nak amalkan...nak sedia bahan-bahan tu semua...mungkin pada permulaan semangat lagi...lepas tu, mungkin dah kelaut gamaknya semangat tu semua..hiii... Tapi, nak bibir bak merah delimaaa.....

sebab saya sendiri mengalami situasi ni..dan dek kerana kesuntukan masa, maka memang tak menyempat nak cari madu asli, nak cari daun lidah buaya, rendam kelopak ros semua tu...saya nak cara yang cepat dan tak rumit... 

Alhamdulillah, Allah ilhamkan saya untuk cuba satu petua ni pada diri sendiri dulu...dan setelah 2 3 kali mencuba, dan yakin nak kongsi dengan awak semua...maka, kat sini saya nak share cara yang paling mudah untuk mengurangkan masalah bibir kering mengelupas dan kehitaman ini... 

sebelum itu saya nak bagi sedikit info, punca yang menyebabkan bibir kering dan mengelupas ini bukan sahaja kerana faktor cuaca, dan kekurangan air dalam badan...Tetapi juga adalah disebabkan kurangnya Vitamin E, Vitamin C, Vitamin B terutama asid folik dan riboflavin dan kurang zat besi. Haa..bila dah tahu punca terjadinya bibir mengelupas ini, maka kita dah tahu cara nak merawat. 

Selain mengamalkan pengambilan 3 jenis vitamin ini dengan konsisten dan air yang cukup, saya juga amalkan masker vitamin E ye pada bibir yang mengelupas tu...dan bila kulit bibir mengelupas teruk tu, bermasker satu malam, insyaAllah lepas tu kulit bibir kurang mengelupas dan nampak lebih lembap dan merah semulajadi. 

Ada certain cara yang saya amalkan untuk kekalkan momentum kelembapan dan kemerahan bibir semulajadi bila bermasker Vitamin E ni...nak tahu boleh hubungi saya yer...eksklusif saya nak share dengan awak semua yang mengalami masalah seperti saya ini.. 

oh ye..bagi anda yang berminat nak dapatkan vitamin E semulajadi shaklee yang kaya dengan selenium dan extract grape seed ini...boleh hubungi saya...bulan ini Vitamin E dan Vitamin C tengah harga promosi taw...boleh purchase dengan harga yang murah...



Beli 2 vitamin E atau Vitamin C akan dapat diskaun 5%..

beli 7 vitamin E atau Vitamin C, dengan harga 6 botol...dan anda akan qualify Free membership.


dan siapa yang mengambil peluang untuk mendaftar sebagai ahli shaklee RM80 seumur hidup tu...awak layak dapat sebotol Vitalea free daripada shaklee yang mengandungi 120 biji tablet dan cukup untuk consume selama 4 bulan...

percuma sebotol vitalea bagi anda yang berdaftar sebagai ahli shaklee...



Syokkan ada bibir pink semulajadi macam ini...? tanpa lipstik pun tetap pink dan cantik...
dah..jom kita buat masker vitamin E sekarang..hihi...awak yang belum ada Vitamin E shaklee, boleh hubungi saya untuk purchase...nanti saya share tips eksklusif nak dapatkan bibir cantik begini...hii... 

Hubungi saya, 
Nur Maidah 
SID: 914371
Text/whatsapp: 012 9532501
email: eid.nurmaidah@gmail.com

Terima kasih semua...:)