Google+ Followers

kita kawan..?? :)

Shaklee Updates

Wednesday, 3 December 2014

usaha cari jodoh :)

Assalamualaikum..:)

malamni tak lena tidur pulak..tak tahu kenapa...so, eid ambil keputusan nak update belog..sebab seingat eid, eid ada hutang entri ngan awk semua...

haaa...sebelum tu..nak bagitaw yang eid dah share kat facebook personal eid tentang vitamin E ye...cepat gi jenguk facebook eid..hihi..

ok, kat blog malamni eid nak bayar hutang entri yang misteri jodoh tu...eid share sebelumni tips dan amalan yang boleh kita amalkan untuk dapat jodoh kan...eid janji nak cerita pulak tentang usaha yang kita boleh buat untuk dapatkan jodoh...sebab, orang cakap, nak dapatkan jodoh kena usaha...tapi, usaha yang bagaimana..? haa..nak cerita la ni... :)

anyway, kita semua ni ada kan ciri-ciri suami/isteri idaman kan...nak yang pandai masak, yang boleh jadi imam solat, nak yang jenis family person...nak yang penyayang...kan..? ada banyak lagi syarat yang kita letak sebenarnya...

jadi, usaha kita letaknya dimana? nak tunggu jodoh idaman kita tu datang bergolek? cukup sekadar doa minta dengan Allah..? eid pun dulu fikir cukup sekadar doa je...tapi Alhamdulillah dibukakan pintu hati untuk berusaha...terima kasih kat mak sebab selalu ingatkan...

eid terbaca satu pos kat facebook kalau tak silap..jika kita nak orang yang baik,nak suami atau isteri yang baik..kita dulu yang kena jadi baik... disini lah letaknya usaha kita yang sebenarnya...ubah diri kearah kebaikan..upgrade nilai diri kita..cuba bayangkan, kita letakkan syarat-syarat yang kita nak...pasangan kita pun ada syarat dia jugak..tak nak lah nanti dia je yang jadi penyejuk mata kita tapi kita ni bila dia pandang tak sejuk mata pun...

tak senang nak berubah ni..eid pun melalui fasa-fasa putus asa dah sebenarnya ..ikut nasihat kakak eid memang dah tak menaruh harapan pun...tapi, ingat balik janji Allah..lelaki yang baik adalah untuk perempuan yang baik...dah tahu orang yang kita nak tu baik...berusahalah jadi baik...

dan eid jugak dalam tempoh 3-5 bulan sebelum bertunang...masa tu tengah buat preparation untuk wedding along...eid banyak dengar ceramah prof muhaya tentng reset minda..ada tajuk khusus tentang reset minda orang yang mendapat jodoh...korang dengarlah kat you tube...banyak berubah pemikiran eid tentang jodoh ni..dan masa tu, syarat eid bukan lagi aku nak suami macam ni...tapi, aku nak baik dengan family aku supaya nanti aku dapat suami yang family type person jugak...cam gitu eid ubah fikiran...dan kita menarik orang dengan aura positif kita ..

Alhamdulillah..Allah permudahkan jodoh...eid dari dulu lagi simpan niat nk yang baik dengan family...sebab eid dua beradik je...dan kami perempuan..jadi bila dah nikah nanti tetap eid nak jaga mak dan abah...sebab tu eid letak syarat macam tu...hihi...syarat yang lain tu eid tak fikir sangat pun..sebab eid ni jenis yang terima...jenis yang dahulukan mak abah...kalau dorang redha...senang hati...insyaAllah bahagia...:)

jadi,kesimpulannya...usahalah berdasarkn syarat yang kita letak...nak yang rajin qiamullail, yang boleh kejut kita sekali...kita ni kena rajin qiamullail jugak...nak yang rajin mengaji, kita pun kena rajin jugak...nak yang berpelajaran, kita pun kena rajin belajar jugak....semuanya bermula dengan kita...:)

disamping usaha macam tu...doa jangan putus...ayat-ayat amalan yang eid share sebelum ni, korang amalkan lah...semoga Allah permudahkan dan beri jodoh yang terbaik untuk kita semua...semoga entri ini bermanfaat...insyaAllah...

terima kasih sudi baca..:)