Google+ Followers

kita kawan..?? :)

Shaklee Updates

Friday, 15 November 2013

ujian:: belajar menyenangi keputusan Allah

Assalamualaikum semua.....Hi...:)

harini dan semalam, post kat wall facebook penuh dengan result UPSR dan ucapan tahniah dari kakak2, abang2 kepada adik-adik masing-masing kan..? hee...dan kami-kami yang dah keluar dari arena persekolahan ni hanya mampu tumpang gembira je dengan keputusan adik-adik...

Mohon jangan terlupakan...pada setiap detik kegembiraan yang kita raikan untuk adik-adik kita yang dapat result cemerlang tu, ada juga yang result biasa-biasa saja...mohon jangan terlupakan dorang, sementelah masa depan tidak mampu kita duga....kita tidak tahu, mungkin yang biasa-biasa inilah yang akan menjadi pemimpin negara dan terbaik dalam agamanya...

Anyway, saya pun ada sepupu yang ambil UPSR dan dapat result semalam..2 orang lagi...dan result mereka biasa-biasa sahaja...namun, tidak lupa saya ucapkan TAHNIAH untuk mereka...mereka juga berjaya...walaupun pada kertas tidak tercatat 'A' untuk kejayaan-kejayaan mereka ini...but then, mereka layak untuk terima penghargaan dari kita...

saya terpanggil untuk share post dari facebook ustazah Norhafizah dengan kalian semua....

Salam sahabat Fb semua,
Hari ini result UPSR diumumkan. Setinggi-tinggi tahniah dari ustazah untuk anak-anak dan para ibu bapa mereka yg telah berjaya cemerlang dan doa dipanjatkan kepada Allah agar anak-anak yang kurang cemerlang dan kurang berjaya terus mekar harapan dan usaha untuk menimba ilmu. Anak ustazah tidak terkecuali...pukul 11 pagi tadi, dengan ditemani abinya..ustazah lihat pemergiannya untuk mengambil keputusan upsr dengan wajah yang sangat ceria. " Ummi...takutnya...", tapi bibirnya mengukir senyum. Ustazah menanti kepulangannya dalam debaran...selepas hampir satu jam masa berlalu, anakanda ustazah pulang dengan deraian airmata. Ustazah rasa seperti dapat mengungkap apa yang berlaku. Perlahan abinya kata, " 3A 2B". Luncur ustazah menyambutnya dengan Alhamdulillah 'ala kullihal wa fi kulli hal. Anakanda ustazah terus menangis..dia mengharapkan result yang cemerlang seperti kakaknya supaya dapat bersekolah di sekolah yang sama. Ustazah biarkan dia menangis puas-puas...biarlah dia berseorangan dalam kamarnya, pasti saat dia menangis bermacam-macam yang terfikir di kotak ingatannya. Biarkan dia dewasa sebentar dengan kenyataan hidup. Kebetulan hari ini ustazah agak sibuk, ustazah teringat anakanda yang sulung akan pulang bercuti ke rumah malam ini. Ustazah hubungi si kakak, " kak long tolong belikan kad ucapan tahniah ya, sbb umi nak bagi kat adik". Jawab si kakak.," bukan 5A kan ummi..naper nak berkad2". Respon ustazah " kak long, walupun adik tak dapat 5A...tapi dia wajar menerima ucapan tahniah dari ummi..ummi nak menyanjung segala usahanya dalam menuntut ilmu sejak dari tadika kak long..8 tahun dia menuntut ilmu, berpagi2an bangun untuk ke sekolah. Pagi akademik, petang kelas agama..malam mengaji, macam2 pahit manis yang adik harungi sesuai usianya dalam kehidupan seorang pelajar..andai ummi tak menyanjungnya..adakah lagi orang yang lebih hampir dengannya melihat ketabahannya menuntut ilmu. Belikan kad yang cantiiiik sangat untuk adik ya kak long, umi nak tulis begini atas kad tersebut...

" anakanda ummi...setulusnya ummi mengucapkan tahniah atas istiqamahnya anakanda ummi menuntut ilmu dari kecil. Jangan menangis lagi...belajar menyenangi keputusan Allah. Senyumlah sayang...melihat masa depanmu. ADA AL-QURAN MENANTIMU..MENGUBAT KESEDIHANMU..MEMEKAR KEMBALI HARAPANMU..MASA DEPANMU BERSAMA AL-QURAN JAUH LEBIH INDAH DAN GEMILANG..ALLAH TELAH ATUR TAQDIR YANG SEMPURNA BUAT ANAKANDA UMMI. Dengan keputusan tersebut, anakanda ummi mungkin tidak memenuhi syarat untuk belajar di samping kak long...namun Subhanallah..ada yang lebih indah dari itu...barangkali dengan result tersebut, anakanda ummi akan menerima cadangan umi dan abi untuk memasuki sekolah tahfiz sepenuh masa..dan ummi berharap anakanda ummi yang menangis teresak-esak di birai katil sepanjang hari ini..akan Allah berikan kesempurnaan kebahagian saat anakanda umi menepati syarat untuk memakaikan ummi dan abi mahkota di akhirat kelak..Anakanda ummi al-hafizoh...bangunlah sayang..sujud syukur kepada Allah, ini permulaan sebuah taqdir kehidupan yang diatur Allah Yang Maha Penyayang lagi Maha Bijaksana."

Sahabat semua...doa ustazah untuk anak-anak kalian....dan ustazah berhara
pppp sangat..doa kalian untuk kesemua cahayamata ustazah. Semoga kita jadi ibu ayah yang tabah dan setia di sisi anak2..berdiri di samping mereka saat mereka berjaya atau sebaliknya..kita sudah melalui asam garam kehidupan. Tenanglah memperbaiki anak-anak kita. Rahmat Allah Maha luas...dengan rahmatNya kita semua melangkah di dunia hingga ke syurga..aameen.

syukran kathiran pada kalian semua para guru.

wassalam.
menangis saya bila membaca post ni...dan saya tujukan post ini untuk semua ibu-ibu diluar sana..yang mana bila anak-anak ibu semua hanya dapat result biasa-biasa sahaja, dan kita semua bersedih, marah atau geram mungkin dengan anak-anak kita...bersabarlah..ini ujian Allah s.w.t pada kita...Allah s.w.t melihat pada usaha, bukan pada natijah/result...betul cakap ustazah, bila anak-anak/adik-adik kita ni begitu bersungguh melawan rasa mengantuknya, bawak beg berat-berat pergi sekolah, balik rumah buat kerja sekolah, dengan waktu untuk rehat yang tidak cukup, maka tidak adil untuk kita marah/geram dengan resultnya yang biasa-biasa sahaja...result yang dia dapat dengan menjawab kertas peperiksaan untuk 3-4 hari tu, kita marah dan geram, sedangkan usahanya selama bertahun-tahun seawal menjejakkan kaki ke sekolah tu kita langsung letak ketepi...
banyakkan berdoa...semoga kita semua yang teruji ini ditabahkan hati...dan semoga dengan ujian sekecil ini, makn mendekatkan kita pada Ilahi...
"Allah tiupkan kekuatan melalui ujian-ujian yang datang. Allah tangguhkan sesuatu untuk didik SABAR. Allah ambil sesuatu untuk didik REDHA. Sampai masa,Allah akan bagi sesuatu sebagai GANJARAN. Saat itu,kau akan begitu bersyukur dengan apa yang Allah aturkan ini.Tenanglah."

Bisik sama hati,
"Tuhan aku tahu aturanMu tidak sia-sia"
 
 
dan..semoga tidak lupa..
" Ujian kesusahan yang mendekatkan diri kita pada DIA adalah lebih baik berbanding ujian kesenangan yang membuatkan kita lupa pada Tuhan... "
p/s:: peluk dan cium anak-anak/adik-adik kita selalu...tunjukkan rasa sayang dan penghargaan pada mereka..semoga soleh-solehah semuanya...ameen...
 
lots of love, 
eid mazni