Google+ Followers

kita kawan..?? :)

Shaklee Updates

Sunday, 24 February 2013

sesuatu yang hilang

Assalamualaikum semua...

saya agak busy kebelakangan ini...kelas full until friday evening...bila dah seminggu kelas habis around 5, harus hari sabtu saya collapse...dan bila busy cam gini, perasaan nak keluar tu membuak-buak...nak makan itu...nak makan ini...nak pergi situ...nak pergi sini...sedih kan...?? haha...

hmm, anyway...semalam saya keluar dengan kanak-kanak riang...'kanak-kanak' rian yang beza umur satu tahun je pun...saya x nak cerita pasal keluar ni semua...yang saya nak cerita...sesuatu yang mula hilang dari diri kita....jom baca::

situasi pertama::
 ~ dalam LRT...penuh, ramai orang...dan kita duduk kat tempat yang ada label " Aren't we courteous..? " siap ada letak gambar lagi yang seat tu prioriti untuk siapa...xpe...masa kita duduk, xramai lagi orang...seat kosong banyak...tapi bila ada je nenek, atau pregnant mommy, atau mommy yang tengah pegang baby...kita masih boleh pura-pura tidur...dan membiarkan sahaja mereka berdiri dengan crowded cam gitu...hmmm....

situasi kedua::
~ parking...ini berlaku semalam..kami keluar, balik pergi lah kedai makan...macam medan selera la sebab banyak kedai boleh pilih...masa kami sampai, dah ramai orang...n ada satu parking..parking ni kira muat-muat jelah masuk kereta...nak bukak pintu agak sempit lah untuk keluar...so, consider kereta kiri kanan, supaya senang mereka masuk, kami parking agak kedepan sket sebab ada space lagi...n kami pun bole keluar...x langgar kedai makan orang pun...dan ada space sket kat belakang kami...so, kami pergilah makan...dah setel semua, nak balik, tengok ada kereta block belakang kami...engine masih panas lagi...dan semua parking penuh...langsung tade ruang untuk kami keluar...masing-masing dah agak menggelegak la...kenapa block kereta...kat situ ada 4 lebih kurang kedai makan...then, driver tu expect kami pergi tanya satu-satu kedai ke suruh alih kereta...? nasib baik ada yang baik hati bantu kami keluar bila ada parking kosong kat sebelah...Alhamdulillah..

ini lah yang semakin hilang dari diri kita...COMMON SENSE....kita duduk seat orang..n ada yang lebih memerlukan seat tu, bagi lah...ini bukan masanya nak fikir, " aku duduk dulu...tempat aku lah..."...kita block parking orang...dan langsung tiada ruang tuk kereta depan nak keluar...apa salahnya letak nota sket bagitahu contact saya bila nak keluar...? i mean letak fon no sekali lah...dengan kedai makan yang banyak tu dan ramai sangat orang semalam, memang x tahu nak pergi cari celah mana la kan...ini bukan shopping complex boleh pergi customer service n minta buat announcement....

ini hanya 2 situasi...banyak lagi sebenarnya situasi cam gini...kat highway, kita drive kat lorong kanan, tapi sibuk bercinta...bawak slow macam siput...kereta lorong kiri lagi laju dari kita...kita nak naik teksi, tengok ramai yang beratur...tapi x tanya pun beratur untuk ape, bila teksi sampai terus potong Q...haruslah kena tegur dengan orang-orang yang tengah beratur tu...

inilah yang semakin hilang...common sense...tapi,dengan hilangnya common sense tu, kita dapat satu sifat baru...PENTING DIRI....kalau x penting diri, kita x block kereta orang...kita x duduk seat orang lain...kita x potong Q....kannn...? atau kita ni xnampak susah orang lain bila kita buat cam gitu...? hmm...fikirlah...alangkah baiknya kalau kita saling memikirkan tentang orang lain...bukankah memudahkan urusan orang lain tu Allah suka...? walaupun sekadar mengalihkan duri di jalanan....

p/s:: 
1) tuan kereta semalam dapat 'nota cinta'...kalau x rasa bersalah, xtahulah...kalau dia rasa bersalah...semoga dia x kan ulang benda yang sama lagi dah...:)
2) ini hanya pendapat saya dan apa yang berlaku pada saya...mungkin orang lain berbeza pendapatnya...:)