Google+ Followers

kita kawan..?? :)

Shaklee Updates

Wednesday, 27 February 2013

Sunday, 24 February 2013

sesuatu yang hilang

Assalamualaikum semua...

saya agak busy kebelakangan ini...kelas full until friday evening...bila dah seminggu kelas habis around 5, harus hari sabtu saya collapse...dan bila busy cam gini, perasaan nak keluar tu membuak-buak...nak makan itu...nak makan ini...nak pergi situ...nak pergi sini...sedih kan...?? haha...

hmm, anyway...semalam saya keluar dengan kanak-kanak riang...'kanak-kanak' rian yang beza umur satu tahun je pun...saya x nak cerita pasal keluar ni semua...yang saya nak cerita...sesuatu yang mula hilang dari diri kita....jom baca::

situasi pertama::
 ~ dalam LRT...penuh, ramai orang...dan kita duduk kat tempat yang ada label " Aren't we courteous..? " siap ada letak gambar lagi yang seat tu prioriti untuk siapa...xpe...masa kita duduk, xramai lagi orang...seat kosong banyak...tapi bila ada je nenek, atau pregnant mommy, atau mommy yang tengah pegang baby...kita masih boleh pura-pura tidur...dan membiarkan sahaja mereka berdiri dengan crowded cam gitu...hmmm....

situasi kedua::
~ parking...ini berlaku semalam..kami keluar, balik pergi lah kedai makan...macam medan selera la sebab banyak kedai boleh pilih...masa kami sampai, dah ramai orang...n ada satu parking..parking ni kira muat-muat jelah masuk kereta...nak bukak pintu agak sempit lah untuk keluar...so, consider kereta kiri kanan, supaya senang mereka masuk, kami parking agak kedepan sket sebab ada space lagi...n kami pun bole keluar...x langgar kedai makan orang pun...dan ada space sket kat belakang kami...so, kami pergilah makan...dah setel semua, nak balik, tengok ada kereta block belakang kami...engine masih panas lagi...dan semua parking penuh...langsung tade ruang untuk kami keluar...masing-masing dah agak menggelegak la...kenapa block kereta...kat situ ada 4 lebih kurang kedai makan...then, driver tu expect kami pergi tanya satu-satu kedai ke suruh alih kereta...? nasib baik ada yang baik hati bantu kami keluar bila ada parking kosong kat sebelah...Alhamdulillah..

ini lah yang semakin hilang dari diri kita...COMMON SENSE....kita duduk seat orang..n ada yang lebih memerlukan seat tu, bagi lah...ini bukan masanya nak fikir, " aku duduk dulu...tempat aku lah..."...kita block parking orang...dan langsung tiada ruang tuk kereta depan nak keluar...apa salahnya letak nota sket bagitahu contact saya bila nak keluar...? i mean letak fon no sekali lah...dengan kedai makan yang banyak tu dan ramai sangat orang semalam, memang x tahu nak pergi cari celah mana la kan...ini bukan shopping complex boleh pergi customer service n minta buat announcement....

ini hanya 2 situasi...banyak lagi sebenarnya situasi cam gini...kat highway, kita drive kat lorong kanan, tapi sibuk bercinta...bawak slow macam siput...kereta lorong kiri lagi laju dari kita...kita nak naik teksi, tengok ramai yang beratur...tapi x tanya pun beratur untuk ape, bila teksi sampai terus potong Q...haruslah kena tegur dengan orang-orang yang tengah beratur tu...

inilah yang semakin hilang...common sense...tapi,dengan hilangnya common sense tu, kita dapat satu sifat baru...PENTING DIRI....kalau x penting diri, kita x block kereta orang...kita x duduk seat orang lain...kita x potong Q....kannn...? atau kita ni xnampak susah orang lain bila kita buat cam gitu...? hmm...fikirlah...alangkah baiknya kalau kita saling memikirkan tentang orang lain...bukankah memudahkan urusan orang lain tu Allah suka...? walaupun sekadar mengalihkan duri di jalanan....

p/s:: 
1) tuan kereta semalam dapat 'nota cinta'...kalau x rasa bersalah, xtahulah...kalau dia rasa bersalah...semoga dia x kan ulang benda yang sama lagi dah...:)
2) ini hanya pendapat saya dan apa yang berlaku pada saya...mungkin orang lain berbeza pendapatnya...:)

Saturday, 16 February 2013

TIPS:: dapatkan kulit yang cantik dan sihat

Assalamualaikum...

saya rasa saya semakin obses nak jadi cantik....i mean cantik dan pada masa yang sama sihat...:) anyway, tiada orang yang dilahirkan tidak cantik...semua orang cantik...dan semua orang boleh berusaha untuk cantik....nak atau tak nak je...

so, untuk entri kali ini...saya nak berkongsi tips kecantikan lah...yang saya amalkan sekarang (baru timbul kesedaran...dulu pun malas jugak)....ini antara yang saya amalkan lah...ada banyak lagi tips yang mungkin bergua untuk awak semua...tanya pacik gugel...confirm dapat jawapan...ehhehe


okei...apa yang saya amalkan::


1) minum air putih 3 liter sehari...
~ ini pun sebab saya amalkan supplement...so, air memang sangat-sangat diperlukan...badan saya akan rasa panas menandakan haritu saya minum x cukup air...xcukup untuk keperluan tubuh saya...n badan akan start rasa gatal sebab kulit kering....
(nanti saya share macam mana nak cukupkan pengambilan 3 liter air sehari atau lebih)

2) mandi..(3x sehari)
~ haaa...sape kat sini yang x suka mandi...? yang liat betol nak mandi...xpun mandi sekali sehari je...hehehe...dulu, saya pun jenis malas mandi jugak...n then, along akan selalu tegur saya depan mak atau abah..." dik, u x mandi eh malam ni...? " huhu...xke malu tu...n along sy ni memang suka mandi...so, kulit dia cantik...bersih...sebab daki xmelekat lama sangat (ni teori saya lah...) heee...so, rajin-rajinkan diri mandi untuk kekalkan kelembapan kulit...dan maintain bersih...:)

3) losyen, moisturizer
~ lepas mandi...sapulah losyen kat badan...bau pun wangi...dan akan lindungi kulit kita..rasa clean n fresh je...cubalah...hehehe..untuk muka pulak, pelembap atau toner penting yer untuk kulit muka...tapi, jangan pakai yang menghakis tu...beli yang organik...mary kay ke...?? ehehhe

4) supplement 
~ supplement yang terdiri daripada vitamin B complex, E complex dan Vitamin C...sudah tentunya suplement dari SHAKLEE....jangan skip pengambilan supplement...konsisten...ikut jadual yang diberikan...dan pengambilan air putih yang cukup...ini akan membantu menambahkan lagi kesihatan kulit anda....

5) air wuduk 
~ yang ni semua dah tahu...semua amalkan...insyaAllah...lepas ambil wuduk 5x sehari tu...jangan lap dengan tuala..biar kering sendiri...insyaAllah...kulit kita akan nampak bersih n glow...xperlu pun nak suntik vitamin C bagai...ehehehe...

6) doa melihat cermin 
~ setiap kali melihat cermin...amalkan lah doa...selawat banyak-banyak...insyaAllah...keserian muka akan terserlah...doa boleh google...doa melihat cermin...senang je...:) tulis n tampal kat cermin...setiap kali tengok cermin baca doa tu...lama-lama ingatlah...:)

7) tidur yang cukup 
~ saya selalunya tidur jam 11...paling lewat jam 12...limit dah tu...dan saya akan bangun awal pagi..n dah x tidur lepas subuh...ada juga kadang-kadang terbabas..tapi saya akan usaha untuk tidka tidur...:) 
tidur yang cukup penting supaya kita nampak fresh n xletih...:) 

em...rasanya...itu jelah kot setakat ni...sebab saya pun masih dalam proses nak berubah..heee...i mean berubah nk usaha cantikkan diri lah..penat dah tiap kali tengok cermin kulit kusam...n saya paling x suka kena pakai produk yang nak tempek segala krim bagai kat muka...terus rasa fake giler...dan disebabkan saya suka keluar dengan "naked face"...saya nekad nak amalkan pengambilan supplement dan amalkan cara hidup sihat...

dan Alhamdulillah...dah ramai yang tegur kulit saya nampak ok...dah x kusam macam dulu...nampak lebih sihat n cerah sedikit...terima kasih yang bagi feedback...saya segan nak tempek gambar kat sini...ada je gambar...dah tunjuk kat kak hani (my advisor untuk shaklee)...n dia pon cakap kulit nampak sihat...sesiapa yang nak tengok gambar...emel lah...hehehe...(bajet retissssssss)

sekarang tengah berusaha nak jaga pemakanan pulak...punca penyakit datang dari usus...so, nak jaga pengambilan makanan supaya usus sentiasa sihat...doakan saya...

till then, 
selamat malam semua...

Friday, 15 February 2013

random: cerita dulu (part 1)

~ entri panjang berjela...kalau x larat nak baca skip jelah... ~ 

assalamualaikum semua...

insyaAllah, semester akhir di UIA...doakanlah...semoga tercapai hajat dan impian...bila ingat balik hari-hari yang telah saya lalui..menangis seorang diri pun ada...bila ingat apa yang terjadi, tapi pada masa yang sama, i keep on saying, I'm ok...saya ukir senyum pada semua...saya cakap x kisah pada apa yang berlaku...saya  buat muka tiada masalah...walaupun kadang-kadang...atau kebanyakan hari, saya x mampu nak sorok semuanya (muka ini xmampu nak menipu sebenarnya)...saya selalu cakap dalam hati..." eid...you are strong.."...

sehinggalah pada satu saat...saya rasa saya heartless...tiada perasaan...kena marah, saya boleh senyum lagi...kena bambu teruk-teruk masa present FYP...saya masih boleh keluar dengan cakap pada diri, itu perkara biasa...walaupun terselit rasa terkilan...terselit rasa tidak puas hati...sedih yang amat...dengan masalah sebelum present apa semua...saya boleh lagi dengan gelak ketawa telefon bonda dan cakap..." ma, saya kena 'teruk' dengan examiner...tapi saya mampu gelak je...sebab kena tanya dengan examiner...kena soal itu ini dengan examiner...x seteruk rasa bila kena soal dengan abah..."
(jangan salah faham, abah x pernah marah kami...tapi, bila kami buat salah...abah tanya je, apa yang kami dah buat...so, sendiri tahu buat silap, terus menangis n sedih...rasa bersalah melukakan hati orang yang kita sayang dan orang yang sayang kita)....
itu jawapan saya pada bonda bila bonda tanya...I am THAT strong...anak bonda kan jiwa kental...



sedangkan 'makhluk' ni...bila dengan family, 
~ kena tegur sikit, mengalir air mata
~ gaduh dengan along sikit, sentap tak ingat dunia...
~ bonda tegur sket, sedih tak terkira...senyap seharian, mogok segala..tanda protes...
~ orang lain yang kena marah dalam family, saya lah yang mengalir air mata..
~ bila family ada masalah, sayalah yang tidur x lena...semua orang saya kol nak tenangkan hati...
~ dan abah cakap pada along..." adik sensitif orangnya..."...
~ bonda bilang pada cousin.." k.eid manja orangnya.."...
~ dan along selalu cakap..." adik...u kan ratu air mata..."



tapi...bila dengan orang lain...kawan-kawan satu uni...kawan-kawan sekolah...semua itu bagai tiada...berbeza rasa...ingat lagi...masa form 5, bila bonda datang ambil saya di asrama...terjumpa umi (warden) yang jaga kami sebeum balik...umi bagitahu bonda...

umi:: " eid dapat anugerah hari ini..." 
bonda:: " anugerah ape...? "
umi:: " tokoh budi bahasa sekolah " (masa tu kempen budi bahasa budaya kita dilancarkan...dan saya dapat untuk tokoh perempuan...macam mana dapat pun tak tahu...muka blurr je naek pentas...)
bonda:: " betul ke...? betul dia dapat...? x percayalah...kat rumah dia manja..."
umi:: " kat sini dia lain...x nampak manja pun..tegas je...garang..."

betul...bonda tak percaya...saya lagi lah xpercaya...member-member pun xpercaya...mereka x expect pun saya dapat sebab masa tu saya dikenali sebagai 'orang yang gila kuasa'...(saya ketua asrama...garang...sebab tu lah kot dapat gelaran tu..) memang muka blurr habis naik pentas...saya sendiri tak puas hati, merasakan ada orang lain yang lebih layak...saya pergi jumpa umi PSV saya...dia cakap, semua guru setuju awak yang terpilih...jangan risau...awak layak...ada kualiti yang awak ada, orang lain tiada...rezeki awak...dia senyum sahaja...saya hanya diam sahaja...tidak tahu nak respon apa...

dan bila masuk matrik...kawan baru saya jumpa...saya dah biasa jauh dari keluarga...dari form 1, saya duduk rumah sewa...(saya 1st batch sekolah tu...asrama x siap lagi...duduk rumah sewa form 1 - form 3)...saya dah terbiasa dengan segalanya kena buat sendiri...masa tu, saya sendiri tak tahu macam mana saya lalui hari-hari saya...yang saya tahu, abah suruh duduk rumah sewa...pada mulanya dengan mak saudara...lepas tu, saya sendirian selama 3 bulan lebih kurang...sehinggalah kakak-kakak form 6 menyewa sekali...

masa tu, bila balik rumah tiap-tiap minggu, saya rasa makin jauh dari keluarga...bila balik rumah tengok bonda dan along boleh gelak hanya dengan tengok cerita kartun sama-sama...saya rasa tersisih...saya baru umur 13 tahun waktu itu...saya selalu merajuk...memberontak...sedih tak tentu pasal...dari sekecil-kecil perkara yang berlaku antara saya dengan along, saya besar-besarkan semata-mata nak raih perhatian...selalu juga gaduh dengan bonda bila balik weekend...dan setiap kali bonda nak tinggal saya dirumah sewa...saya kuatkan hati....peluk cium bonda dan abah...bonda selalu cakap..." mak sayang awak.."

selalunya Ahad pagi bonda abah hantar ke rumah sewa...saya sampai, terus ambil basikal pergi sekolah...bonda ngan abah akan keluar pergi pasar, beli stok makanan dan ikan...akan masak untuk saya...dan selepas prep petang, saya akan bergegas pulang...kadang-kadang saya berharap bonda dan abah masih ada di rumah sewa...perkara pertama saya buat, jenguk dapur...ada nasi dan lauk yang bonda masak untuk saya...lepas tu, jenguk ruang tamu...ada nota abah atas meja saya...lama saya baca...lepas tu confirm mengalir air mata...walaupun itu hanya sekadar nota biasa...

saya selalu ulang alik ke bilik kaunseling...saya hanya perlu teman bicara...pada umi di bilik kaunseling saya meluah segala...kawan-kawan pada masa tu, mungkin rasa saya pelajar bermasalah...saya biar sahaja...orang tidak tahu apa saya rasa...jauh dari family...balik sekolah...saya mesti singgah public phone...telefon bonda kat rumah...bercerita semuanya...walaupun bila balik rumah saya selalu gaduh merajuk dengan bonda...tapi bila jauh...saya nak rasa bonda saya ada...dan mungkin sebab itulah, saya lebih selesa bila berjauhan dengan family...

dan sekarang...setelah bertahun lamanya...baru saya punya kekuatan untuk bertanya pada bonda...itupun bila saya dah jejak umur 20 an ni...

saya: " ma, masa ma tinggal kak kat rumah sewa...ma tak pernah pun nak teman tidur sana semalam dua...ma tak risau ke keselamatan kak..."
bonda:: " mak nak sangat duduk dengan awak...tapi abah x bagi...abah x bagi mak teman awak...abah cakap, biar awak belajar hidup susah...lama-lama nanti awak biasalah...mak pun xlena tidur fikir keselamatan awak.."

saya faham sesuatu sekarang...sesuatu yang kalau waktu itu saya x lalui sendiri...saya x mungkin jadi saya yang hari ini...abah sengaja menyengajakan beberapa kesusahan untuk saya...dan dari kesusahan itulah saya belajar...banyak yang saya belajar...pelajaran yang x kan saya jumpa di sekolah...saya belajar kuatkan hati....saya belajar berdiri atas kaki sendiri...saya belajar menghargai family...saya tahu dengan jauhnya saya dengan mereka...hati saya makin dekat sebenarnya...dan satu perkara yang paling penting...yang baru sekarang saya sedar...saya belajar meletakkan kebergantungan saya hanya kepada Allah s.w.t semata-mata...mana mungkin saya ambil iktibar dari semua ini kalau saya sendiri tidak melaluinya...ini pelajaran berharga...saya akan ingat selama-lamanya...insyaAllah...



p/s:: 
1) umi (pangilan untuk guru perempuan...) abi (panggilan untuk guru lelaki)...ibu dan ayahanda panggilan untuk penetua dan penolong kanan sekolah...ini budaya sekolah kami...:) 

2) PSV - pendidikan seni visual...saya budak arts dulu...dan umi PSV selalunya akan 'baca' lukisan saya...sebab katanya, attitude kita ada pada lukisan kita...:) 

3) terima kasih sudi baca...ini cerita saya...cerita yang biasa-biasa sahaja...tidak berkait dengan sesiapa pun...tak tahu akan bersambung part 2 atau tidak...:) 










Tuesday, 12 February 2013

wanita yang baik

Jangan hanya inginkan lelaki yang baik selagi kita tidak berusaha menjadi wanita yang baik,

jadilah wanita yang baik sehingga kita diinginkan oleh lelaki yang baik....
 ~ farah lee ~ 


~ may HE hold our heart firm to this...semoga dipermudahkan...:)

Friday, 8 February 2013

random: nak cantik x..?

Assalamualaikum semua...:) 

malam ni saya hanya blogwalking..dan mencari tips-tips kecantikan yang boleh dikongsi bersama awak-awak semua...

anyway, terjumpalah macam-macam petua dan kepelbagaian produk untuk kecantikan...dan salah satunya, untuk kecantikan 'aset' wanita...hmm...saya pun bacalah komen semua...rajin lak gi baca komen...anyway, apa yang boleh saya kongsi..hasil dari baca komen tu...berhati-hatilah pilih produk yang dijual sama ada di kedai atau pasaran online...dan survey dulu pasal produk yang kita berminat nak beli tu...bila tanya peniaga, memang akan diberitahu semua berkesan...bagus...ramai yang dah cuba...TAPI...JANGAN LUPA...lain orang, lain kesannya...

untuk produk yang saya baca komen ni...bila ada customer claim yang produk digunakan xberhasil...tiada perubahan...barulah peniaga share another tips...macam banyakkan minum air...minum soya...ambil protein...sedangkan sebelum ni hanya menjanjikan keberkesanan produk sahaja...saya agak kecewa jugakla sebab pernah terkena situasi begini....

saya sendiri...banyak sangat dah guna produk yang dijual online ni...terikut-ikut dengan orang...tapi, dalam masa yang sama, saya survey tentang shaklee ni...saya cari info berkenaan produk shaklee...even sekarang pun, walaupun dah jadi distributor...tetap lagi mencari info yang terbaik tentang shaklee ni....dan setakat ini...Alhamdulillah...shaklee yang terbaik untuk saya...

kenapa terbaik...? saya mula faham sesuatu...untuk setiap pengambilan supplement...semuanya bergantung pada keperluan tubuh...ambil supplement paling mahal sekalipun, if pengambilan air putih tidak cukup 2 liter sehari...xdapat kulit cantik...ambil pelbagai jenis kolagen, vitamin, suntik vitamin C, tapi tidak ikut jadual pengambilan yang betul...xdapat kulit sihat...ambil supplement tapi tidak istiqamah...pun tidak dapat kesan seperti mereka yang dah berjaya...dan...satu perkara penting yang saya boleh highlight..ambil apa-apa jenis supplement yang ada agent pencerahan ke...marine kolagen ke...gluthathione ke...apa-apa sahaja supplement...tapi, kalau vitamin yang diperlukan tubuh tidak cukup...kita tidak akan mendapat kesan yang maksimum....

dan shaklee...merupakan supplement yang membekalkan vitamin dan nutrient keperluan tubuh...contohnya B complex shaklee, mengandungi kesemua 8 jenis B vitamin dan mengandungi folic acid yang sangat penting untuk tubuh...vitamin E shaklee merupakan vitamin semulajadi yang mengandungi d-alpha tocopherol, bukan vitamin E sintetik...vitamin C shaklee pula merupakan 'sustained released' atau pelepasan perlahan-lahan yang membantu menghasilkan kolagen dalam badan...Protein soya shaklee atau ESP pula membantu membekalkan protein yang mengandungi 9 jenis asid amino yang membantu pembentukan sel...dan kerana sebab-sebab ini lah saya percaya dengan produk shaklee... 

set D: set kecantikan shaklee...
(Alhamdulillah...semakin mendapat sambutan ramai)


jadi...nasihat saya...buatlah survey...rajinkan lah diri cari info terlebih dahulu...jangan sebab orang ramai pakai/guna produk ni..ramai yang dah berjaya guna supplement tu kita anggap supplement tu juga sesuai untuk kita...jangan tertipu dengan peniaga...tanya mereka sehingga anda berpuas hati...jangan bazirkan duit anda dengan membeli produk-produk yang belum tentu boleh memberi kesan maksimum kepada anda...buatlah pilihan yang bijak...ingat yer...CANTIK DAN SIHAT perlu seiring...:) 


Wednesday, 6 February 2013

bulan gelap

Petang…jam-jam terakhir sebelum balik ke uia…di meja makan…ruang dapur rumah bonda dan abah…sambil borak-borak…saya pandang bonda…

Saya: “ kenapa kak tengok ma makin cerah…? Atau ma memang kulit cerah…? “

Bonda: “ eh..eh..? (sambil senyum)…kenapa tiba-tiba…? “

Saya: “ ma pakai produk ape…? Kenapa kulit ma cerah, kulit kak gelap…?” (sarkastik aku bertanya..)

Bonda: “ eh…ape pulak…mak kan memang kulit cerah kan…x percaya, tanya abah….” (bonda senyum lagi…) 

Abah: “ awak tu keturunan mari….india sana…” (Senyum ….ayat abh pun dah berbelit-belit)

Saya: (terkena lagi..(‘-_-) ) “ dapat dari abah jugakla tu…” (buat muka tak puas hati…pandang bonda …tanya lagi)  “ kenapa along cerah tapi kak gelap…? Ma saje kan xnak share kulit cerah ngan kak…nak share ngan along je…x aci betul…huk..huk…” 

Abah: “ along lahir masa bulan cerah…sebab tu along cerah macam mak…adik lahir bulan gelap…sebab tu adik gelap…hehe…”

Saya: T.E.R.K.E.D.U…..abah…!!! kenapa jujur sangat….wuwuwuwu…(T_T)

Notakaki: ‘Adik’ saya bahasakan dengan abah…’kak’ saya bahasakan diri bila bercakap dengan bonda…’along’ ialah cik bulat dalam family…kakak cantik comot saya…ahahaha…