Google+ Followers

kita kawan..?? :)

Shaklee Updates

Saturday, 12 January 2013

shaklee:: set berpantang

assalamualaikum semua...

terasa pelik pula dengan tajuk diatas...tetiba je dah sebut pasal berpantang...owner blog belum kawin lagi...ehehe...tapi, since saya guna shaklee....(i mean another set of shaklee....bukan confinement set ni lah...) saya nak share kebaikan supplement shaklee dengan semua orang...dalam banyak-banyak supplement yang pernah saya ambil...shaklee yang terbaik...Alhamdulillah....

semalam, saya chatting dengan salah seorang rakan baik di fb...yang baru je berkahwin tahun lepas...so, macam biasa, untuk orang yang baru kahwin ni terus saya tanya dah berisi ke belum...dan dan nak ada 'anak sedara' since diri sendiri x kawin lagi...and she said, dah,,,tapi sempat merasa 9 minggu je...miscarriage...ada hikmah yang Allah nak bagi...so, sy tnya la, dia x ambil apa-apa supplement ke...sebab dia masih lagi dalam pantang....em, memandangkan saya ni orang kampung, setahu saya...pantang orang keguguran ni sama dengan orang pantang bersalin...nak kena jaga habis la...so, dia cakap MIL dia suggest untuk ambil folik acid...tapi dia tak tahu nak ambil supplement apa...so, saya suggest untuk ambil shaklee....

jadi, post harini khas untuk dia...n bakal-bakal ibu yang tercari-cari apa supplement yang sesuai untuk diambil sewaktu dalam pantang...supplement ini akan diberi mengikut keutamaan n saya akan guide dengan jadual makan yang betul yer....sebab supplement ni tak boleh ambil sekaligus...ada waktu kena jarak...:)

so, apa yang terdapat dalam confinement set ni...:


 confinement set (B COMPLEX, VITAMIN C, VITA LEA, ZINC COMPLEX)




B- COMPLEX 
~ Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein,
~ Anti stress (sebagai penenang)
~ membantu meninggikan sistem pertahanan badan
~ menukarkan makanan (glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa (mood baik..)...so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. 
~ Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.
~ Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam.



VITAMIN C 
~ Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari 
~bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh...satu lg kesannya kulit makin bersih, cerah & cantik. 
~Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.
 



MULTIVITAMIN WITH IRON/VITALEA
~ Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. 
~ Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita disyorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak...contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu, multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg...
~ Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. 
~ Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan  minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.


ZINC COMPLEX 
~ Zinc pula berperanan membina jalinan antara sel ibarat benang untuk menyambungkan luka yang koyak tadi atau kulit yang melecet. Kepentingan zink antara lainnya :

1. penting untuk sistem pertahanan badan- immune system
2. bertindak sebagai anti oksidan
3. membantu penyerapan zat/mineral yang lain seperti magnesium, kalsium dan beberapa garam mineral yang lain
4. mempercepatkan pembaikan tisu yang luka
5. membantu penghantaran oksigen dan pengambilan karbon dioksida dari tisu
6. membantu pertumbuhan tulang yang sihat
7. mengawal rasa,bau dan selera
8. terlibat secara langsung dengan sistem reproduktif manusia- kesuburan


UNTUK TAMBAHAN SUPPLEMENT DIATAS, BOLEH AMBIL ESP DAN ALFALFA...




ALFALFA
~ Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. 
~ Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat.Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan...secara automatik kesan baik pd bby..susah nak kena kembung.
Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh2an ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. 
~ membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang. Ianya juga adalah dalam kategori fiber dan mengenyangkan. 
~ Pengambilan Alfalfa memerlukan pengambilan air yang seimbang dengan pengambilan kuantiti alfalfa. The more we take the more we have to drink.(PERINGATAN: ALFALFA TIDAK BOLEH DIAMBIL OLEH PESAKIT SLE)


ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)
khasiat ESP semasa dalam pantang..
  • Memberikan tenaga dan rasa sihat
  • Beri rasa kenyang berpanjangan
  • Luka lebih cepat baik
  • Strech mark dan kesan2 hitam pada badan kesan kehamilan mula hilang sedikit demi sedikit
  • Susu badan menjadi lebih pekat dan meriah (dengan syarat, kerap susukan bayi/pam)
ESP boleh diambil dari hamil sehinggalah menyusukan. Kalau tak menyusukan pun boleh ambil untuk kesihatan kulit, berat badan dan menyeluruh.

lagi info ESP...klik sini

so, saya berharap sedikit sebanyak info ini membantu anda, bakal-bakal ibu untuk mendapatkan supplement terbaik semasa tempoh berpantang anda...shaklee hanya menyediakan supplement terbaik untuk kesihatan dan kecantikan menyeluruh diri anda....

anda berminat untuk consume full set supplement..?
boleh hubungi saya:
emel sebarang pertanyaan anda ke:
eid.nurmaidah@gmail.com..
shaklee independent distributor
ID: 914371
 
p/s: jangan lupa request best price ye...:) 
 
entri selepas ini akan menyusul detail setiap supplement diatas...insyaAllah...:)