Google+ Followers

kita kawan..?? :)

Shaklee Updates

Thursday, 5 December 2013

CONTEST HIJRAHKU by SIS MAERA ISMAIL

Assalamualaikum semua..:) 

semoga hari ini penuh dengan kegembiraan dan rahmat dari Allah untuk kita semua...insyaAllah...:)

sedar tak sedar, kita ni sebenarnya semakin menghampiri tahun baru dah...dan biasanya orang kaitkan tahun baru dengan azam baru...nak berhijrah kearah yang lebih baik...kan...? so, untuk anda semua, yang dah berhijrah, yang baru nak mula berhijrah, yang masih lagi dalam usaha untuk istiqamah berhijrah, walaupun hanya bermula dengan sekecil-kecil langkah...semoga Allah tetapkan hati-hati kita ini pada jalan DIA...insyaAllah...

bercakap tentang hijrah ini...saya nak war-warkan kepada awak semua, saya merupakan salah seorang sponsor untuk contest HIJRAHKU by Maera Ismail...hadiah yang saya sponsor adalah PAISLEY SQUARE SCARF brand AKEL, bidang 55...:) nak tengok contoh hadiah, boleh tengok pada link ini...:)

contest ini sepenuhnya berkisar tentang penghijrahan kita...apa saja bentuk penghijrahan yang kita lakukan, walaupun sekecil-kecil perkara seperti nak istiqamah solat berjemaah mungkin, atau nak pakai tudung menutup dada, tak nak melawan cakap ibu bapa atau apa sahaja bentuk penghijrahan yang membolehkan pembaca terdorong untuk melakukan penghijrahan juga...maka, saya sangat mengalu-alukan kalian untuk join contest ini...hadiah tak penting sebenarnya...yang penting, cerita kita itu mampu memberi inspirasi kepada orang lain juga...:) 

kepada anda yang nak join...boleh jenguk LINK ini dan baca syarat-syarat contest yer...:) 




semoga cerita kita nanti memberi inspirasi kepada orang lain juga..insyaAllah...:) 

p/s:: InsyaAllah, permulaan tahun baru nanti, saya akan adakan GIVEAWAY/CONTEST untuk produk shaklee...doakan...:) 

lots of love, 
eid mazni

Tuesday, 3 December 2013

shaklee:: OMEGA GUARD

Assalamualaikum semua...selamat pagi...:) 

Alhamdulillah...syukur..hari ini hujan seperti biasa di bumi Kelantan...biasalah, musim tengkujuh...banyakkan berdoa waktu-waktu hujan begini..insyaAllah doa makbul..:) 

untuk entri lepas, saya ada share macam mana nak jadi ahli shaklee...dan saya lupa nak nyatakan salah satu kelebihan jadi ahli ni ialah setiap bulan shaklee akan buat PROMOTION BUY 6 FREE 1...
dan saat-saat macam ni adalah waktu terbaik untuk dapakan bonus berganda-ganda...insyaAllah...:) 

dan untuk bulan ni...shaklee adakan PROMOTION untuk OMEGA GUARD...:) 



retail price untuk 6 botol omega guard ialah RM816.00...anda mahu dapatkan 6 botol + PERCUMA 1 omega guard dengan harga yang jauh lebih murah...? email saya:: eid.nurmaidah@gmail.com


seriously, ramai sangat yang ternanti-nanti promo untuk omega guard ni...sebabnya, omega guard ni totally supplement untuk kesihatan....omega guard nyer tagline pun dah PROTECT YOUR HEART...haaa, sangat bagus untuk kesihatan jantung kita....bukan itu sahaja taw...ada banyak lagi kelebihan omega guard ini...

dan sebelum itu...jom kita kenal OMEGA GUARD ni dengan lebih detail...:) 

Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan  Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak 3 yang ditemui dalam ikan laut dalam. DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata yang perlu diperolehi melalui pemakanan.
Shaklee OmegaGuardTM merupakan makanan tambahan yang mengandungi minyak ikan.  Satu hidangan OmegaGuardTM menyediakan 1000mg asid lemak omega 3  termasuk DHA dan EPA.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa omega-3 menggalakkan kesihatan kardiovaskular dan membantu mengekalkan tekanan darah yang normal. Omega-3 juga menyokong otak, visi, dan fungsi sendi yang sihat

Sumber : Shaklee Malaysia 

Apa kelebihan vitamin Omega Guard Shaklee yang membezakan vitamin ini dari Vitamin Omega yang lain. Omega adalah asid lemak yang diperlukan oleh tubuh. Tapi, Omega ini tidak boleh di hasilkan oleh tubuh badan kita. Jadi, kita perlu dapatkan asid lemak ini melalui pemakanan seharian. Ramai orang yang tidak sedar bahawa terlalu banyak khasiat Omega 3. 

Omega 3 terdiri daripada EPA dan DHA. Terdapat pelbagai fungsi EPA dan pelbagai tugas DHA kepada tubuh badan kita.

Fungsi EPA
  • MENCEGAH KANSER
  • MENCEGAH PEMBEKUAN DARAH 
  • MENCEGAH PEMBEKUAN LEMAK DALAM DARAH
  • MENCEGAH KADAR KOLESTROL YANG BERLEBIHAN
  • BAIK UNTUK PESAKIT JANTUNG
  • MENCEGAH TEKANAN PERASAAN
  • MENCEGAH PENYAKIT DARAH TINGGI
Tugas DHA
  • MENCEGAH ASTHMA
  • MENINGKATKAN DAYA SEKSUAL
  • MENCEGAH SAKIT KULIT
  • MENGELAKKAN KANSER PAYUDARA, KANSER PROSTAT.
  • MENGELAKKAN MIGRAIN, RASA KEBAS PADA ANGGOTA BADAN DAN MENGELAKKAN RASA SEJUK PADA KAKI DAN TANGAN
Kehebatan Omega Guard Shaklee
OmegaGuard Shaklee terdiri daripada 7 asid lemak Omega-3 semulajadi iaitu EPA (Eicosa Pentaenoic Acid), DHA (Docosa Hexaenoic Acid), ALA dan lain-lain lagi. Satu hidangan OmegaGuard (3 biji) menyediakan 990mg Asid Lemak Omega-3.

26 Manfaat Omega 3 Dalam Omega Guard Shaklee

1.  Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita
2.  Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
3.  Mencegah salur darah dari tersumbat
4.  Omega 3 dapat mengelakkan strok
5.  Mengekalkan tekanan normal darah
6.  Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
7.  Mengurangkan sakit kepala
8.  Merendahkan kolestrol
9.  Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
11. Mengawal masalah obesiti
12. Mengurangkan risiko penyakit jantung
13. Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan 
      otak janin
14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak
15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak
16. Membantu menyihatkan paru-paru
17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll
18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE 
      (lupus erythematosus)
19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang
20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon. 21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan 22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik  23. Memelihara fungsi-fungsi sendi 24. Mencegah penyakit gout
Selain itu, Omega 3 yang tekandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak sepert:-
- Mencegah insomnia - Mengurangkan tekanan emosi - Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan - Membantu memperbaiki masalah autism - Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive - Mengurangkan masalah schizophrenia - Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak

Siapa Perlukan Omega 3 Untuk Menyokong Tahap Kesihatan?

1. Warga Emas 2. Pesakit Jantung 3. Wanita 4. Wanita yang telah melahirkan anak 5. Pesakit darah tinggi 6. Orang yang selalu lupa 7. Kanak-kanak berusia 1 tahun dan ke atas 8. Pelajar 9. Ibu menyusu 10. Ibu Hamil 11. Orang yang mementingkan tahap kesihatan yang bagus


haaa....best sangat omega guard ni kan....? dan untuk anda yang tidak tahu, omega guard ini merupakan salah satu option dalam set slimming taw...sebagai pengganti lecithin kerana ia akan bertindak ntuk membakar lemak juga...:) 

omega guard untuk set slimming
  


pengambilan omega guard secara konsisten akan membantu tumbesaran dan perkembangan otak anak-anak



 
omega guard di dalam set anak sihat...gabungan dengan meal shake akan menghasilkan kanak-kanak yang sijhat dan cerdas fikirannya..

 
omega guard juga merupakan salah satu supplement untuk joint health set untuk kesihatan menyeluruh



 omega guard juga terdapat dalam set kehamilan shaklee



omega guard terbukti merangsang perkembangan kognitif dan visual bayi..selain itu ia turut mengurangkan risiko alahan pada bayi

haa...ape lagi...dengan kelebihan-kelebihan omega guard ini, saya pasti anda tidak mahu melepaskan peluang untuk mendapatkan supplement kesiahtan yang hebat ini...

harga retail price untuk produk hebat ini ialah RM136.00 sebotol...90 biji kapsul...
dan seperti biasa, anda yang inginkan SUPPLEMENT SHAKLEE dengan GUIDE JADUAL PENGAMBILAN, boleh email saya laju-laju yer...dan yang penting sekali, guide yang berterusan dari saya serta tips-tips yang saya akan kongsi pada group pengguna shaklee saya... (guide yang berterusan amat penting yer, sebab saya betul-betul nak tolong anda yang ingin dapatkan kulit cantik dan sihat berpuas hati dengan supplement SHAKLEE yang saya jual)...

dan saya HANYA akan guide customer saya sahaja yer..saya minta maaf yer untuk anda yang emel saya minta guide sedangkan anda bukan customer saya...saya tak dapat tolong...:) 

apa kelebihan membeli shaklee dengan saya...? 


> FREE consultation 


> saya akan GUIDE anda cara pengambilan supplement dengan betul


> saya akan bantu anda sehingga anda dapat KULIT YANG SIHAT DAN CANTIK...



dan..banyak lagi...:) 



email:: eid.nurmaidah@gmail.com









contact no:: 013-7768297/whatsapp 012-9532501


jangan lupa email yer....? jom kita sama-sama sihat dan cantik dengan shaklee...
 



ingin jana pendapatan dengan shaklee...?


sesiapa yang berminat nak jadi ahli dan join group DAZZLING DIAMOND by CPM HONEY NURHALIZA...boleh emel saya juga yer...daftar ahli hanya RM75 seumur hidup dan anda akan mendapat bonus bulanan...insyaAllah...bole emel saya 'shaklee membership' dan saya akan register dan guide anda untuk bisnes bersama-sama ibu honey...insyaAllah...:)


lots of love,


Sunday, 1 December 2013

December :: SHAKLEE MEMBERSHIP

Assalamualaikum semua...Hi..:)

Alhamdulillah....Disember sudah...2013 sudah hampir penghujungnya...masa ni kat facebook tu ha, semua da sibuk remind azam tahun 2013 dah tertunai ke belum..kalau belum cepat-cepatlah tunaikan...azam saya...? sejujurnya tidak pula saya meletakkan azam setiap tahun...sebab saya rasa, pembaharuan azam itu perlu berlaku setiap hari...yer..setiap hari kita bangun tidur, kita niatkan apa yang ingin kita capai hari ini...saya sedang bergerak secara perlahan-lahan dan konsisten insyaAllah untuk mengikut saranan Prof.Muhaya supaya setiap hari memperbaharui azam kita..insyaAllah..doakan saya yer...:)

ok, harini sebenarnya saya nak share tentan keahlian SHAKLEE...asyik cerita tentang produk je...nak jugak tahukan apa kelebihan jadi ahli dan buat bisnes shaklee ni sehinggakan saya penuhkan blog saya ni denan entri shaklee....heee...

ok...sebelum tu...kenapa saya join shaklee yer...?

sebetulnya, dah lama saya usha blog ibu saya (leader shaklee)..memang admire sungguh dengan kulit dia yang cantik tu...bukan cantik sahaja taw, tapi SIHAT...kulit asli lagi...boleh nampak dari gambar-gambar yang dia letak tu, kecantikan kulit dia kerana kulit yang sihat, bukan sebab penggunaan produk skincare semata-mata...

nak dijadikan cerita, saya ditakdirkan demam, terkena chicken pox...dan bermulalah episod lenguh letih dan muka berparut segala...dan sejak dari hari itu, saya nekad nak guna shaklee...alang-alang semangat nak guna produk shaklee, saya terus join jadi ahli...sign up ahli hanya RM75.00 sahaja...:) 

tak nak bebel panjang...so, jum kita tengok FAQ bawah ni untuk keahlian shaklee:: 

FAQ tentang menjadi ahli Shaklee:

Bagaimana nak mendaftar sebagai ahli/pengedar Shaklee

Anda boleh mendaftar dengan menbuat pembayaran untuk registration fee, ataupun membuat pembelian melebihi 200 points (dalam lingkungan RM670 Semenanjung & RM850 Sabah/Sarawak) untuk mendapat keahlian percuma.
Anda cuma perlu menghubungi saya (saya akan uruskan urusan pendaftaran) atau pergi sendiri ke branch Shaklee dan mendaftar menggunakan ID saya 914371 sebagai sponsor.

Yuran keahlian Shaklee

Pendaftaran ialah RM65 (sekiranya anda pergi sendiri ke branch untuk ambil member kit) dan tambahan RM10 untuk pos member kit sekiranya anda mahu kit tersebut dipos kepada anda, atau dihantar melalui saya. (RM20 untuk Sabah dan Sarawak)

Maintain point dan keahlian

Sekiranya cuma nak makan sendiri, tak perlu maintain points, melainkan anda mahu memulakan perniagaan dengan Shaklee, anda perlu dapatkan points tertentu dan maintain points tertentu. Tapi kalau cuma makan sendiri, share dengan saudara-mara, tak perlu risau nak maintain2 atau minimum purchase

Wajib membuat pembelian setiap bulan untuk maintain keahlian?

Tak perlu.

Apa yang diperlukan sekiranya saya nak daftar sendiri di branch?

Anda perlukan sponsor iaitu ahli berdaftar dengan Shaklee. Sila gunakan ID saya 914371 sekiranya anda berhasrat untuk bersama2 dengan saya dan join group DAZZLING DIAMOND GROUP BY CPM HONEY NURHALIZA dalam bisnes Shaklee.

Apa kelebihan jadi ahli Shaklee

Anda dapat membuat pembelian dengah harga ahli. Setiap pembelian, anda akan diberi points yang ditukar kepada cash setiap bulan.
Dengan menjadi ahli di bawah saya (menggunakan ID saya 914371 sebagai sponsor), anda boleh memulakan perniagaan Shaklee anda sendiri di bawah bimbingan team kami.

jelas dah semua....? heee...oh yer..lupa...mesti awak semua tertanya-tanya kan, bisnes ni MLM ke...? 
jawapan saya...yer...ia MLM...namun, ini bukan MLM yang awak kena cari downline, downline awak buat kerja dan awak goyang kaki dapat duit bonus...TAK...nak dapat bonus hebat, usaha kita sendiri taw...dan kita sendiri kena jual produk dan kumpul point kita sendiri...dan sekiranya kita tak buat sale, dan tak cukup point untuk dapat bonus, sedangkan 'anak kita(downline)' sale menggunung, memang kita takkan dapat bonus pun... anak kita merasa lah bonus dia sebab usaha yang dia lakukan...dan ada juga situasi dimana 'anak' dah naik rank supervisor, coordinator segala sedangkan ibu masih belum sampai tahap tu...ini menunjukkan bahawa, bonus kita ditentukan oleh USAHA kita...:)

haa, so hasil dari jualan kita itulah yang akan menentukan bonus kita...:) 

ok..untuk tahu detail macam mana nak join bawah group saya dan bawah LEADER saya...email saya laju-laju yer...I'm looking forward for new business partners under my group...dan jom kita berjaya sama-sama...:)

subjet:: shaklee membership 
email:: eid.nurmaidah@gmail.com
seperti biasa, anda yang inginkan SUPPLEMENT SHAKLEE dengan HARGA PROMO, boleh email saya laju-laju yer...dan yang penting sekali, guide yang berterusan dari saya serta tips-tips yang saya akan kongsi pada group pengguna shaklee saya... (guide yang berterusan amat penting yer, sebab saya betul-betul nak tolong anda yang ingin dapatkan kulit cantik dan sihat berpuas hati dengan supplement SHAKLEE yang saya jual)...
dan saya HANYA akan guide customer saya sahaja yer..saya minta maaf yer untuk anda yang emel saya minta guide sedangkan anda bukan customer saya...saya tak dapat tolong...:) apa kelebihan membeli shaklee dengan saya...? 

> FREE consultation 

> saya akan GUIDE anda cara pengambilan supplement dengan betul

> saya akan bantu anda sehingga anda dapat KULIT YANG SIHAT DAN CANTIK...

> HARGA YANG EKSKLUSIF untuk pembelian seterusnya...



dan..banyak lagi...:) 

email:: eid.nurmaidah@gmail.com






contact no:: 013-7768297/whatsapp 012-9532501
 
jangan lupa email yer....? jom kita sama-sama sihat dan cantik dengan shaklee...

Thursday, 28 November 2013

SHAKLEE:: HERB LAX DETOX TERBAIK

Assalamualaikum semua...hi...:) 

yeay...dah ada header baru...sama macam cover photo tuk page hannamaira collection...baru nak berjinak dengan edit picture ni...so, layan jelah dulu header blog yang ada tulisan tu yer..yang penting, SHAKLEE...eheee....:) 

orait, so harini..gembira sngat..sebab bulan ni dah nak sampai kehujung..so, minggu closing...dan, yang bestnya, tengah seronok nak closing ni, produk shaklee yang mostly OUT OF STOCK untuk tempoh yang lama da restock balik...dan, bila dah announce kat fb tu, ramai la pulak yang nak order....Alhamdulillah....

antara produk yang PALING BEST, HOT ITEM...ialah HERB LAX....


haa...ini dia herb lax...


apa herb lax ni sebenarnya...? sehinggakan ada yang order sampai 4 botol ni..? jum kita tengok info kat bawah ni yer...:)

Ramuan asas produk ini terdiri daripada kombinasi sains perubatan tradisi dan teknologi barat. Ia mengandungi 9 herba semulajadi:

Fungsi-fungsi  herba semulajadi yang terdapat dalam Herb-Lax:
# Senna Leaves – Merangsang tindakan pembersihan yg lembut pd usus dan perut, percepatkan proses detoksifikasi dan mengurangkan penyerapan lemak.
# Buckhorn bark – Melembutkan najis untuk memudahkan pergerakan dan memberikan lembapan kepada usus.
# Licorice Root – Membantu proses detoksifikasi.
# Fennel seeds – Mengeluarkan toksin yangterkumpul akibat lebihan makanan danpengambilan alcohol, membantu pencernaan dan berkesan untuk masalahsembelit dan kembung perut atau usus.
# Anise seeds – Merangsang pengeluaran jus gastrik untuk membanti proses pencernaan.
# Rhubarb root – Herba yang banyak digunakan dalam perubatan Cina untuk digunakansebagai antibiotic.
# Blue Malva Flower – Membantu proses detoksifikasi dan mengimbangi tekstur kulit.
# Culver’s root - Membantu masalah lebihan air dalam badan dan asma.
# Alfalfa leaves – Membersihkan usus, darah dan hati.

Sifatnya yang menggalakkan tindakan pembersihan yang lembut terbukti kesesuaiannya secara klinikal untuk digunakan oleh tubuh kita untuk jangka masa panjang.
Ia tergolong dalam kategori julab yang lembut dan sesuai untuk kegunaan sekali sekala bagi meyingkirkan toksin dari usus.
Ia juga membantu usus kita lebih aktif untuk gerakan peristalsis.Peristalsis adalah pergerakan kembang kuncup otot secara beritma untuk menolak makanan sepanjang salur pencernaan. Gerakan peristalsis yang baik membantu proses perkumuhan kita berjalan dengan lebih lancar.
Kebaikan Herb Lax :-
~ Pembersihan najis yang tersekat.
~ Meransang usus untuk percepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh kita.
~ Membantu masalah sembelit.
~ Tindakan pembersihannya yang lembut boleh mengembalikan semula proses semulajadi.
~ Mengempiskan perut.
~ Ia membantu dalam mengurangkan atau memberi kepejalan pada perut. sesuai di ambil seperti biasa atau dicampur dalam air panas, sebagai minuman teh herba.


Siapakah Yang Perlu Amalkan Herb Lax…???

~ Pengamal tegar ubat tahan sakit.
~ Mereka yang ada masalah pembuangan, perkumuhan kurang lancar dan sembelit.
~ Mereka yang mengalami banyak jerawat.
~ Pesakit gout.
~ Mereka yang ingin membersihkan usus terutama sekali mereka yang baru berjinak2 dengan suplemen.
best kan herb lax ni...? dan untuk anda semua yang baru nak berjinak-jinak dengan pengambilan supplement shaklee terutamanya, saya amat menggalakkan anda semua untuk consume herb lax ni terlebih dahulu untuk proses detox... 
proses detox amat penting yer untuk memudahkan penyerapan supplement kerana bila kita nyah toksin dari badan kita, badan akan mudah bertindak balas dengan supplement dan anda akan dapat kesan yang terbaik hasil dari pengambilan supplement. 
Herb Lax ni ada 120 kapsul dan tahan untuk berbulan-bulan lamanya kerana pengambilan ia hanya untuk seminggu sekali...:) harga...? tak mahal pun, dan sangat berbaloi untuk 120 biji tu...:)
seperti biasa, anda yang inginkan SUPPLEMENT SHAKLEE dengan guide dan jadual yang betul, boleh email saya laju-laju yer...dan yang penting sekali, guide yang berterusan dari saya serta tips-tips yang saya akan kongsi pada group pengguna shaklee saya... (guide yang berterusan amat penting yer, sebab saya betul-betul nak tolong anda yang ingin dapatkan kulit cantik dan sihat berpuas hati dengan supplement SHAKLEE yang saya jual)...
dan saya HANYA akan guide customer saya sahaja yer..saya minta maaf yer untuk anda yang emel saya minta guide sedangkan anda bukan customer saya...saya tak dapat tolong...:) 
apa kelebihan membeli shaklee dengan saya...? 
> FREE consultation 
> saya akan GUIDE anda cara pengambilan supplement dengan betul
> saya akan bantu anda sehingga anda dapat KULIT YANG SIHAT DAN CANTIK...

dan..banyak lagi...:) 

email:: eid.nurmaidah@gmail.com
contact no:: 013-7768297/whatsapp 012-9532501
jangan lupa email yer....? jom kita sama-sama sihat dan cantik dengan shaklee...
 

ingin jana pendapatan dengan shaklee...?
sesiapa yang berminat nak jadi ahli dan join group DAZZLING DIAMOND by CPM HONEY NURHALIZA...boleh emel saya juga yer...daftar ahli hanya RM75 seumur hidup dan anda akan mendapat bonus bulanan...insyaAllah...bole emel saya 'shaklee membership' dan saya akan register dan guide anda untuk bisnes bersama-sama ibu honey...insyaAllah...:)
lots of love, 
eid mazni  :)  




 

Friday, 15 November 2013

ujian:: belajar menyenangi keputusan Allah

Assalamualaikum semua.....Hi...:)

harini dan semalam, post kat wall facebook penuh dengan result UPSR dan ucapan tahniah dari kakak2, abang2 kepada adik-adik masing-masing kan..? hee...dan kami-kami yang dah keluar dari arena persekolahan ni hanya mampu tumpang gembira je dengan keputusan adik-adik...

Mohon jangan terlupakan...pada setiap detik kegembiraan yang kita raikan untuk adik-adik kita yang dapat result cemerlang tu, ada juga yang result biasa-biasa saja...mohon jangan terlupakan dorang, sementelah masa depan tidak mampu kita duga....kita tidak tahu, mungkin yang biasa-biasa inilah yang akan menjadi pemimpin negara dan terbaik dalam agamanya...

Anyway, saya pun ada sepupu yang ambil UPSR dan dapat result semalam..2 orang lagi...dan result mereka biasa-biasa sahaja...namun, tidak lupa saya ucapkan TAHNIAH untuk mereka...mereka juga berjaya...walaupun pada kertas tidak tercatat 'A' untuk kejayaan-kejayaan mereka ini...but then, mereka layak untuk terima penghargaan dari kita...

saya terpanggil untuk share post dari facebook ustazah Norhafizah dengan kalian semua....

Salam sahabat Fb semua,
Hari ini result UPSR diumumkan. Setinggi-tinggi tahniah dari ustazah untuk anak-anak dan para ibu bapa mereka yg telah berjaya cemerlang dan doa dipanjatkan kepada Allah agar anak-anak yang kurang cemerlang dan kurang berjaya terus mekar harapan dan usaha untuk menimba ilmu. Anak ustazah tidak terkecuali...pukul 11 pagi tadi, dengan ditemani abinya..ustazah lihat pemergiannya untuk mengambil keputusan upsr dengan wajah yang sangat ceria. " Ummi...takutnya...", tapi bibirnya mengukir senyum. Ustazah menanti kepulangannya dalam debaran...selepas hampir satu jam masa berlalu, anakanda ustazah pulang dengan deraian airmata. Ustazah rasa seperti dapat mengungkap apa yang berlaku. Perlahan abinya kata, " 3A 2B". Luncur ustazah menyambutnya dengan Alhamdulillah 'ala kullihal wa fi kulli hal. Anakanda ustazah terus menangis..dia mengharapkan result yang cemerlang seperti kakaknya supaya dapat bersekolah di sekolah yang sama. Ustazah biarkan dia menangis puas-puas...biarlah dia berseorangan dalam kamarnya, pasti saat dia menangis bermacam-macam yang terfikir di kotak ingatannya. Biarkan dia dewasa sebentar dengan kenyataan hidup. Kebetulan hari ini ustazah agak sibuk, ustazah teringat anakanda yang sulung akan pulang bercuti ke rumah malam ini. Ustazah hubungi si kakak, " kak long tolong belikan kad ucapan tahniah ya, sbb umi nak bagi kat adik". Jawab si kakak.," bukan 5A kan ummi..naper nak berkad2". Respon ustazah " kak long, walupun adik tak dapat 5A...tapi dia wajar menerima ucapan tahniah dari ummi..ummi nak menyanjung segala usahanya dalam menuntut ilmu sejak dari tadika kak long..8 tahun dia menuntut ilmu, berpagi2an bangun untuk ke sekolah. Pagi akademik, petang kelas agama..malam mengaji, macam2 pahit manis yang adik harungi sesuai usianya dalam kehidupan seorang pelajar..andai ummi tak menyanjungnya..adakah lagi orang yang lebih hampir dengannya melihat ketabahannya menuntut ilmu. Belikan kad yang cantiiiik sangat untuk adik ya kak long, umi nak tulis begini atas kad tersebut...

" anakanda ummi...setulusnya ummi mengucapkan tahniah atas istiqamahnya anakanda ummi menuntut ilmu dari kecil. Jangan menangis lagi...belajar menyenangi keputusan Allah. Senyumlah sayang...melihat masa depanmu. ADA AL-QURAN MENANTIMU..MENGUBAT KESEDIHANMU..MEMEKAR KEMBALI HARAPANMU..MASA DEPANMU BERSAMA AL-QURAN JAUH LEBIH INDAH DAN GEMILANG..ALLAH TELAH ATUR TAQDIR YANG SEMPURNA BUAT ANAKANDA UMMI. Dengan keputusan tersebut, anakanda ummi mungkin tidak memenuhi syarat untuk belajar di samping kak long...namun Subhanallah..ada yang lebih indah dari itu...barangkali dengan result tersebut, anakanda ummi akan menerima cadangan umi dan abi untuk memasuki sekolah tahfiz sepenuh masa..dan ummi berharap anakanda ummi yang menangis teresak-esak di birai katil sepanjang hari ini..akan Allah berikan kesempurnaan kebahagian saat anakanda umi menepati syarat untuk memakaikan ummi dan abi mahkota di akhirat kelak..Anakanda ummi al-hafizoh...bangunlah sayang..sujud syukur kepada Allah, ini permulaan sebuah taqdir kehidupan yang diatur Allah Yang Maha Penyayang lagi Maha Bijaksana."

Sahabat semua...doa ustazah untuk anak-anak kalian....dan ustazah berhara
pppp sangat..doa kalian untuk kesemua cahayamata ustazah. Semoga kita jadi ibu ayah yang tabah dan setia di sisi anak2..berdiri di samping mereka saat mereka berjaya atau sebaliknya..kita sudah melalui asam garam kehidupan. Tenanglah memperbaiki anak-anak kita. Rahmat Allah Maha luas...dengan rahmatNya kita semua melangkah di dunia hingga ke syurga..aameen.

syukran kathiran pada kalian semua para guru.

wassalam.
menangis saya bila membaca post ni...dan saya tujukan post ini untuk semua ibu-ibu diluar sana..yang mana bila anak-anak ibu semua hanya dapat result biasa-biasa sahaja, dan kita semua bersedih, marah atau geram mungkin dengan anak-anak kita...bersabarlah..ini ujian Allah s.w.t pada kita...Allah s.w.t melihat pada usaha, bukan pada natijah/result...betul cakap ustazah, bila anak-anak/adik-adik kita ni begitu bersungguh melawan rasa mengantuknya, bawak beg berat-berat pergi sekolah, balik rumah buat kerja sekolah, dengan waktu untuk rehat yang tidak cukup, maka tidak adil untuk kita marah/geram dengan resultnya yang biasa-biasa sahaja...result yang dia dapat dengan menjawab kertas peperiksaan untuk 3-4 hari tu, kita marah dan geram, sedangkan usahanya selama bertahun-tahun seawal menjejakkan kaki ke sekolah tu kita langsung letak ketepi...
banyakkan berdoa...semoga kita semua yang teruji ini ditabahkan hati...dan semoga dengan ujian sekecil ini, makn mendekatkan kita pada Ilahi...
"Allah tiupkan kekuatan melalui ujian-ujian yang datang. Allah tangguhkan sesuatu untuk didik SABAR. Allah ambil sesuatu untuk didik REDHA. Sampai masa,Allah akan bagi sesuatu sebagai GANJARAN. Saat itu,kau akan begitu bersyukur dengan apa yang Allah aturkan ini.Tenanglah."

Bisik sama hati,
"Tuhan aku tahu aturanMu tidak sia-sia"
 
 
dan..semoga tidak lupa..
" Ujian kesusahan yang mendekatkan diri kita pada DIA adalah lebih baik berbanding ujian kesenangan yang membuatkan kita lupa pada Tuhan... "
p/s:: peluk dan cium anak-anak/adik-adik kita selalu...tunjukkan rasa sayang dan penghargaan pada mereka..semoga soleh-solehah semuanya...ameen...
 
lots of love, 
eid mazni