Google+ Followers

kita kawan..?? :)

Shaklee Updates

Wednesday, 30 May 2012

esok exam...:)

Assalamualaikum semua...


yer, esok exam tapi masih sempat nak update blog...?? haruslah kan, musim2 exam begini otak x berapa nak betul sangat...asyik nak bercakap je..nak cakap ng rumet mmg xdapatla borak lama-lama kan...dorang pun exam gak..kol mak, x bjawab...kol along masuk voicemail...hah, kalau kucing gemok (casey) kat umah tu reti jawab fon, konpem hari-hari kol gayut ngan gemok tu...hahaha...over...


gemok..reti kaw pandang camera kannn...siap kasik muka nak kena lempang...eheheh...

kalau kat umah, mmg hari2 gado ngan gemok ni taw...n yang paling x best nyer, dia da ambik status saya sebagai anak bongsu kat umah tu...ataw lagi tepat lagi anak abah....24 tahun taw title anak abah aku pegang, tapi kau ada je terus aku rasa tergugat...haish...

suka usik2 ekor dia bila dia tgh tido....pastu ajuk2 dia merengek miow2 tu...haha...bila lagi nak usik kan...n dia akan ada kat dapur jugak bila kami tgh masak..mmg port dia kat dapur la...lepas tu kalau kena marah sebab nak ngendeng2 bila orang tengah busy masak...x pun bila curi-curi nak selongkar tong sampah tapi kena marah ngan mak..memang buat muka kesian habis la...terus xsmpai ati nak marah...hewhewhew...lepas tu, nmpak abh je terus ngendeng...nak report la tu...!!! 

tetiba terasa macam da buang tabiat lak cakap pasal kucing....hahaha...aci la...rindu sebenarnye..tarik2 telinga dia..usik2 ekor dia...usap2 bawah dagu dia...wuwuwuwu...cepatlah 6hb...nak balik ni...hehe...


tido lagi best dr dengar kaEid bebel...hahaha...okei gemok...aku rindu nak lempang peluk kaw.... :P

notasayang:: texting bonda..." saya rasa saya rindu casey la...tapi x rindu mak ngan abah...erk..?" hahaha...memang balik umah jalan kaki la cam gtu...

Tuesday, 29 May 2012

note to myself #1

belajar tekan butang 'pause'...
jangan cepat sangat nak menilai orang....
kita x tahu hidup dia macam mana...struggle dia mcm mn...
tapi, bersyukurlah dengan apa yang kita ada..
dengan apa yang kita tahu...

sebab hidayah tu kan milik Allah...diberi kepada sesiapa yang dikehendakiNya...entah-entah orang yang kita kutuk, keji, n pandang rendah tu lagi baik dari kita....kita tak tahu kan...??
" kerana Allah lah yang menggenggam hati manusia..."
 
 
exam week...harus letak gambar meja studi itu...ambik mood banyak2...masa ni kosong lagi...hewhewhew...

notasayang:: dalam rintik hujan, redup di pagi hari...aku berjalan sendiri...semoga langkah kaki pada hari ini...membawa aku ke syurga abadi,...insyaAllah...:)  

Sunday, 27 May 2012

random me..bicara hati

"..jalan hidup setiap orang berbeza...tak semua yang kita rancang itu menjadi kenyataan..kerana hanya DIA yang mentadbir alam..."

" aku tahu aku tidak sempurna...sebab itu aku perlukan kamu untuk melengkapi hidup aku...yer...kamu...kamu..kamu dan kamu..."

"...masa berubah...hati juga berubah..dan diri sendiri juga berubah..."

"...untuk kau yang pernah hadir dalam hidup....terima kasih pahit manis kenangan...nyata aku lebih matang sekarang ini..."

"...tidak mendapat apa yang diharapkan...sakitnya bak tercucuk duri sembilu...namun mendapat apa yang kita perlukan..nyata manisnya mampu membungakan senyuman..."

"...sesiapapun berhak untuk menilai...namun jangan pernah menghukum...kerana kita juga sama...manusia...hambaNYA,,,"

"...tegurlah dengan rasa kasih...kerana ukhuwwah itu seharusnya membuahkan rasa kasih dan sayang..."

 "...andai aku tersasar..tarik aku kembali ke jalanNYA..."

"...andai hadirku tidak bermanfaat padamu...lupakan aku...jauhi aku...lupakan aku...tetapi maklumkan aku.."

"...tangis aku mengalir air mata...namun jika itu ketentuan DIA...tidak aku mampu menangis merayu...maka, doakan aku....kuat melepaskanmu..."

"...senyum aku..gembira aku...semuanya hanya pada mereka...keluarga dan teman...jangan kau ragut andai belum tiba waktunya...aku tidak rela..."

"...aku sayang...aku ditinggalkan...aku cinta...aku dikecewakan...aku kasih..aku diabaikan...tidak mengapa...itu kehidupan..."

"...aku belajar...pada jatuhnya aku, ada kehidupan...pada sinisnya pandangan manusia, masih terselit sayang...pada gelak tawa yang menghiburkan...terselit kesedihan....dan aku pilih untuk melalui semuanya...kerana itulah anugerah...anugerah bahagia..." 

"...jangan kau tinggikan letak diri ku pada pujian-pujianmu...aku terseksa begitu..."

"....aku boleh saja menyokongmu..menjadi kekuatan mu...namun, jika aku berlalu...hormati aku...jangan sisihkan aku..."

"...aku kan terus tersenyum...aku juga kan terus mengalirkan air mata...kerana dengan itu aku tahu...aku masih punya hati..."

"...aku tidak mahu hidupku sempurna...boleh jadi aku tidak punya apa punyamu...namun aku tahu...aku masih bahagia..."

"...andai aibku terpamer padamu...tegurlah aku...nasihatilah aku..jangan kau pertontonkan ia lagi...simpanlah..."

"...aku tidak perlu kau tuturkan janji manis sayang..."

"...aku masih...tetap...dan akan rindu pada kenangan...kerana itu aku bergerak meneruskan kehidupan..."

"...aku tidak mahu hidup di awanan...kerana aku mahu kakiku berpijak nyata di bumi tuhan...nyata itu lebih mendamaikan..."

"...aku tahu aku bahagia sekarang...kerana realitinya...walaupun kau pergi...aku masih punya Allah dalam kehidupan..."

"...nyata, hidup ini milikNYA...hidayah ini milikNYA...dan aku pasti kembali padaNYA..."

"...doakan aku menempuh kehidupan....doakan aku untuk setiap cabaran dugaan...doakan aku...semoga hati tetap dalam iman..."

"...aku...bahagia dengan kehidupan sekarang...Alhamdulillah..."

Friday, 25 May 2012

till we meet again, ayah...

23 mei 2012...
2 rejab 1433H..
4.30 am...

bangun pagi jam 5.30, tengok ada msg kat fon...
along...tnya da bangun ke belum...
sy reply dan tanya kenapa....
n she asked, bila exam...
i said tomorrow, referring to my first paper...didn't even mention about the presentation for FYP which is 10.30 a.m on that day...
n again i ask, why...i can feel something is not right....
" ayah dah meninggal kol 4.30 pagi tadi...jangan sentap...al-fatihah n doa banyak2...n jawab exam leklok..."
(ayah = atuk yang kami panggil ayah @ tok ayoh)

and i speechless....
i just can reply her,
" nak balik jugak...hrini present FYP..."
i can't believe it...even me myself know...itu kenyataannya...
ayah dah tade...
can't hold it anymore....i tried to calm down...
but, i think crying is the best way and i cried buckets...
no one with me but I know Allah always with me...
menangis dan menangis....

along cakap cane nak balik, ada exam, xsempat....
at that time i really wish, kelantan tu sebelah gombak ni je...
xpun, ada pintu doraemon yang bila sy lalu pintu tu, dah sampai umah...

" last time i saw him was during hari raya...last time i heard his voice was when i called him..can't even visit him when he was sick...n now can't even going back when he left us..."

menangis lagi...Allah saje yang tahu..kenangan dengan ayah terus menerus tergambar di fikiran...mata bengkak...n saya sangat rindu kat ayah....

sy minta nasihat teman2 terdekat...risau hilang fokus kerana hari itu present FYP...
dugaan Allah nak bagi kat saya...
ayah tade pada hari sy present FYP n tengah nk exam final...
sy tak dapat balik...
pergi engin dengan langkah yang mengalir air mata...
i said to myself...
i have to be strong...saya dalam ujian DIA....

then, nana (my kazen) msg...
k.eid buat leklok FYP...dia pun xsempat balik...
dia suh sy sabar n present leklok...
n again, kenangan kami dengan ayah mmg melekat dalam memori sy...
n nana said...
" kak eid, he leaves us for real...x sempat pun nk cakap kita sayang dia...n we never got to hug him again.."

how i wish to be kanak-kanak riang again...when it was his first time went to makkah...nana n i cried...thought he will never come back...but at that time, he hugged us, kissed us on the forehead and said, ayah akan balik...
n dia balik...
but it was few years ago....
n now, he leaves us...for real...
will never get to see his smile again..
cannot jokes with him again...
but i know...deep inside...
we will meet again...
we'll meet again ayah...
at the jannah...insyaAllah...

n abah(my father) said,
adik doa bnyak2...
mengaji, sedekahkan tuk arwah...doa kita sampai dik...
walaupun jauh, tetap sampai..
abah redha ayah pergi...
adik pun kena lah redha ayah pergi...
n sy cakap dalam hati...
berkali-kali saya cakap dalam hati...
" ayah, kak sayang ayah...kak akan tetap rindu ayah...kita akan jumpa lagi ayah, di syurga sana...semoga doa-doa kami sampai untuk ayah...al-fatihah.."


notasayang::
a) ujian Allah datang tanpa kita bersedia...dan dari situlah teruji kekuatan iman dan ketabahan hati untuk menghadapinya...semoga menjadi orang-orang yang paling berbahagia, dengan senyuman yang menutup keresahan dan kesedihan....dan dengan hati yang redha dan bersyukur kerana tergolong diantara hamba-hamba yang terpilih untuk mendapat ujian kasih sayangNya...ameen... 
~~semoga ditabahkan hati ~~

" siapakah orang yang paling manis senyumannya...?? orang yang paling manis senyumannya adalah apabila dia ditimpa ujian...dia tersenyum dan berkata...aku redha dengan ujianMu ya Allah..."

 
b) Alhamdulillah, presentation FYP berjalan lancar...n one of the examiner said, I'm happy with your presentation...i'm very satisfied...Alhamdulillah...alhamdulillah..alhamdulillah...hidup perlu diteruskan...


ayah...till we meet again....kak sayang ayah...

al-fatihah...

Friday, 18 May 2012

Assalamualaikum...

Salam Jumaat semua...present FYP isnin ni...doakan saya...:)

lepas tu da final exam...n cuti2 malaysia la kan...
balik umah tanam jagung..ehehe...

k lah, bye...:)

Wednesday, 16 May 2012

wordless wednesday # 4



  

my comfort zone...

who ran to help me when i fell...
and would some pretty story tell...
 or kiss the place to make it well...??

my mother...