Google+ Followers

kita kawan..?? :)

Shaklee Updates

Thursday, 22 March 2012

ujian...dan UJIAN....

Assalamualaikum...

kebelakangan ini, busy...!! midsem break start hari selasa ini...dan saya ada 2 paper midterm nak kena jawab...Alhamdulillah, stakat ini konsentrasi saya dalam kelas untuk 2 subjek ini masih belum berkurangan lagi...masih mampu fokus dan mengingat mana yang patut...jadi, tidaklah rasa sangat berat preparation untuk midterm nanti...*senyum lebar-lebar kerana Allah permudahkan walau diri ini kerap sangat merungut (being ungrateful person I am...)*

saya sedang mengumpul kekuatan sebenarnya...kekuatan untuk belajar...esok exam jam 10 pagi...seharian untuk hari ini, terbaring sahaja...dan dengan sengaja saya telah ponteng kelas pukul 2 petang tadi...demam dan sakit kepala yang buat badan saya lemah....sangat-sangat tidak larat..pagi tadi pun, saya gagahkan diri pergi ke kelas, untuk jawab kuiz dan discussion FYP dengan lecturer...untuk kelas petang langsung tidak punya tenaga dah...terus terbaring tidak sedarkan diri selepas mengambil pain killer...yer...pain killer untuk sakit kepala...kalau bukan sebab terpaksa, kalau bukan sebab saya nak exam esok pagi, dan malam ini saya nak buat quick revision, kalau bukan sebab penat yang amat, harus saya tidak pandang pain killer itu walau hanya dengan sebelah mata...biar aje sakit kepala itu berlalu dengan hanya tidur dan rehat yang cukup...oh, saya bukan lagi budak-budak yang memandang ubat-ubatan itu sebagai gula-gula yang berwarna-warni seperti waktu kecil-kecil dulu...

duduk dan berfikir sejenak...hampir setiap kali exam saya demam dan mengalami migrain terlampau...dek kerana tidak cukup tidur atau waktu tidur yang tidak teratur..lantas, untuk kali ini...saya kira perkara yang sama juga berlaku...yang pastinya, terselit pesanan atau kerisauan bonda sebenarnya...yang saya kira, bertukar menjadi kenyataan..kerisauan yang tercetus di bibir yang kemudiannya menjadi kenyataan...walaupun dia tidak berniat mendoakan, tapi kerisauan dia menjadi kenyataan...masin mulut ibu kan...:)

" saya tidur tak teratur semalam bonda...banyak kerja...+ study sket2...hari ni da sakit kepala dan rasa penat badan..."

"haa...awak elok-elok...asyik x cukup tidur je, kang dekat-dekat exam nanti demam..."

"insyaAllah x..."

 dan...pagi semalam jam 2 pagi saya tersedar...tekak kering yang amat...dan kepeningan yang sudah nampak bintang...minum air dan baring kembali..batal niat nak bangun study...sungguh, kerisauan bonda jadi kenyataan...

hmm, itu baru satu situasi...banyak lagi perkara-perkara lain yang terjadi, tercetus dari kerisauan bonda jadi kenyataan pada saya...jadi, saya amatlah berhati-hati kalau nak buat ape-ape...dan yang penting, harus dalam pengetahuan bonda...even saya nak keluar pun, tetap text bonda bagitahu...bonda x pernah minta pun, tapi saya biasakan diri bagitahu bonda...jadi, kalau sesiapa yang ajak saya keluar, dan menerima alasan, " bonda x bagi keluar"...itu bukan alasan semata taw...itu kenyataan..hehe...

ujian dan UJIAN...semua nak kena tempuh...nak kena lalui...namun hakikat, ramai yang lupa...hidup ini UJIAN...yang tidak tertulis waktu dan tarikh...masuk sampai topik apa...yang tidak perlu specifik tempat atau jawapan...yang pasti, di mana sahaja...apa sahaja yang melanda...siapa dengan kita...bagaimana kita mengahadapinya...ata apa sahaja butiran percakapan kita...itu UJIAN...yang skema jawapannya x terdapat pada lecturer...mahupun rakan-rakan yang membantu...tapi, manualnya...cara menghadapinya...terdapat dalam al-Quran...jawapannya pun ada disitu...tinggal kita sahaja memandang al-Quran itu dengan mata hati atau sekadar buku biasa yang kita jadikan perhiasan dalam rumah semata-mata...

maka, saya memandang...UJIAN yang diberi setiap kali saya mahu menghadapi ujian kecil itu adalah tanda kasih sayangNya...tanda peringatanNya...ada hak-hakNya yang tidak saya penuhi..dan saya kira..UJIAN sakit ini nikmat dan peringatan sebagai kafarah dosa-dosa saya selama ini...dan saya juga percaya...UJIAN Allah itu..sedayanya manusia...tabahlah hati..tinggal usaha...dan tidak putus doa kepadaNya...insyaAllah, manis dan bahagia itu...hati sendiri yang akan merasa....(~_^)

" dan kehidupan dunia ini hanyalah senda gurau dan permainan...dan sesungguhnya negeri akhirat itulah kehidupan yang sebenarnya...sekiranya mereka mengetahui..."
Ar-Rum:: 64


notasayang:: masih belum sempat membalas komen rama-rama pada entri saya yang lepas...tapi saya gembira membaca komen kalian...dan untuk faz...saya sudah follow anda kembali..terima kasih meninggalkan jejak disini...:)

doakan saya...saya perlu doa dari kalian...siapa tahu...Allah makbulkan doa kalian untuk saya...:)
terima kasih semua...

erk...?? saya rindu nak bebel ngan kucing gemok kat rumah sebenarnye...!!! balik manja-manja dengan si gemok ni jugak...rindu taw...ehehe..(~_^)v

Tuesday, 20 March 2012

nota untuk rama-rama:: 1

my dear....
move on...
it's the future that matters more...
whatever we are today...
if we're not happy...
we can always decide...
to change ourselves...

for whatever i might be facing today...
i believe Allah is with me...
and InsyaAllah..
everything is gonna be fine....


" When My servants ask you concerning Me, I am indeed close (to them): I listen to the prayer of every suppliant when he calls on Me: let them also, with a will, listen to My call and believe in Me: that they may walk in the right way"
Al: Baqarah: 186

"O My servants who has transgressed again your own souls: do not despairs of God's mercy, for God forgives all sins..it is He who is forgiving...the Merciful..."
Az-Zumar: 53


untuk kamu...
dan juga kamu...
rama-rama yang cantik..


notasayang:: Aku minta Allah ambil dunia yang mendiam di hati...kerana tidak aku mampu mencinta dua..biarlah DIA yang utama..
(maidahmazni_111)

Friday, 16 March 2012

CONTEST AKU SUKA MAKAN COKLAT

Assalamualaikum semua...

malam minggu...saya blogwalking...dan terjumpa contest ini....jom join...

 nak join...?? klik sini...


KENAPA SAYA SUKA MAKAN COKLAT...??


masa kecil-kecil dulu, along selalu cakap, adik tak cerah...atau lebih tepat lagi, adik hitam...tapi, nenek selalu cakap, " hitam-hitam si tompok manggis, walaupun hitam, tetap manis.."...apa kaitan dengan coklat...?? coklat itu gelap...tapi manis...samalah macam saya...sebab itulah suka makan coklat kot...hehe...


COKLAT ITU MANIS...
JUGA ADA YANG PAHITNYA...
JANGAN LUPA...
MANIS ITU KENANGAN...
PAHIT JUGA KENANGAN...
DAN SAYA RINDU KENANGAN...


DUNIA SENDIRI...
- berbaju kurung cantik dan ayu...berjalan melangkah ke kelas mengendong buku...manis senyuman...dan, choki-choki ditangan disua ke mulut tanpa mempedulikan orang sekeliling...yer, kadang-kadang saya lebih suka hidup dalam dunia saya...dan choki-choki itu bagaikan supplement harian...baik di dalam kelas, mahupun ketika dalam bilik sedang belajar...ade sahaja tangan ini memegang coki-coki atau apa sahaja jenis coklat...cadbury...snickers...semuanya COKLAT...


KENANGAN SEKOLAH
- waktu sekolah...kami berenam..sebelum masing-masing berpindah kelas dan mengambil aliran berlainan..kami satu kelas...tapi akhirnya tinggal saya sahaja yang mengambil aliran teknikal dan rakan-rakan yang lainnya beraliran sains tulen...dan bila RINDU waktu lepak bersama...saya mesej rakan-rakan, berjumpa di 'lorong tengah' dan saya keluarkan satu bar coklat...makan dan bercerita...atau hanya duduk-duduk saja...saya kira, cukup berkesan dalam hati saya...itu KENANGAN...

SAYA SAYANG AWAK...AWAK..DAN AWAK...(~_^)
- balik dari kelas...singgah di kiosk...selesai membeli...

saya:: nah...untuk awak... (sambil menghulurkan cadbury black forest)
rakan:: eh, kenapa tiba-tiba....??
saya:: entah...tetiba rasa nak bagi....ambik jelah...
rakan:: bestnyer....( dan senyum lebar-lebar sebab dapat coklat)

dalam hati saya berkata...saya SAYANG awak...tapi, tataw macam mana nak cakap...dan saya suka tengok awak SENYUM...saya juga suka coklat...sebab itu saya bagi awak...

BAHAGIA
- sedang lepak-lepak menjamu selera dan bercerita...saya mengeluarkan sesuatu dari beg...hadiah untuk adik-adik yang bertungkus lumus menjayakan program bersama...snickers dan cadbury bar menyapa pandangan...dan adik-adik yang ada berebut-rebut mendapatkan coklat-coklat tersebut...

" terima kasih akak...!!"

ucap mereka serentak...dan saya tersenyum lebar...BAHAGIA...ALHAMDULILLAH...


- yer...semuanya indah...kenangan itu indah...bilamana saya mahu membeli coklat, saya teringat setiap kenangan saya dan coklat-coklat tersebut...


CADBURY
~ all time favourite...
~ kenangan di sekolah....mana mungkin lupa...sampai sekarang...
~ juga kenangan ketika saya demam, homesick semasa di matrik...dan kawan baik itu membekalkan coklat yang banyak untuk saya...walaupun lidah ini tiada rasa, sekurang-kurangnya terubat rindu HOMESICK saya...
~ juga teman terbaik ketika saya stress, merajuk, rindu...dan ketika saya lapar...:)



MARS
~ ini coklat yang diberi seorang rakan...sempena reunion...dan saya terasa sangat sayang nak makan...tapi, akhirnya makan juga...:)
~ bila pandang ini, saya teringat dia...


DARK CHOCOLATE (BERYLS)
~ hadiah hari lahir...berserta kad yang comel...dari dua org kawan lelaki saya...langsung tidak sangka yang mereka akan memberi...dan saya sangat-sangat mengHARGAi...


SNICKERS
~ ini bekal yang sentiasa ada...bila saya hypo...bila tidak berkesempatan untuk breakfast mahupun lunch..ini salah satu PENYELAMAT saya...


CHOKI-CHOKI
~ agak-agak bila mood gedik dan nak rasa diri COMEL...ini yang harus ada...wink..wink..!!!



FERRERO ROCHER
~ ini coklat KASIH SAYANG...saya selalu belikan coklat ini untuk family...untuk abah dan bonda...dan saya suka tengok WAJAH GEMBIRA mereka menikmati coklat ini...SEKALI LAGI BAHAGIA...:)

ini cerita coklat saya....ini cerita kasih sayang saya...ini cerita KEBAHAGIAAN saya...bila saya RINDU....saya makan coklat...bila saya terasa kurang KASIH SAYANG...saya MANJAkan diri dengan coklat...bila saya rasa saya SEORANG diri...saya makan coklat...dan jika coklat itu pernah diberi kepada seseorang...saya rasa BERTEMAN semula...dan saya rindu kenangan...kenangan coklat...(~_^)

tak semua kenangan itu manis seperti manisnya coklat...namun tak semua coklat itu manis...ada juga coklat yang terasa pahitnya...namun tetap kita telan juga...begitulah kenangan...pahit dan manisnya...sama sahaja seperti rasa coklatnya....
itulah COKLAT...
dan itulah KENANGAN...:)

nak tag:: 
dan
(comot, comel dan sweet mcm coklat...heee) 

tarikh tutup::
28.03.2012

notasayang:: maaf, agak panjang merapu hanya untuk sebuah contest...terima kasih sudi baca...(~_^)

Tuesday, 13 March 2012

GADIS IDAMAN...

gadis itu wajahnya berona NUR IMAN...mahkotanya diliputi tanda KEHORMATAN...maruah diri di pagari dengan KESOPANAN....Dialah puteri indah RUPAWAN..tika gadis lain sibuk menghiasi diri....dia hias NUR ILAHI pd WAJAHnya..tika gadis lain sibuk mencari SANG PUTERA dia selesa bersama cintaNYA..tika gadis lain sibuk BERMADAH PUJANGGA,dia tekun dgn BAIT kata RABBNYA..

KERANA ITULH DIKATAKN DIALAH GADIS IDAMAN.


notasayang:: ini ayat sentap...jauh lagi rupanya untuk jadi gadis idaman...cantik luar dan

Tuesday, 6 March 2012

untuk kesayangan


RALPH LAUREN....
hehe...first time beli perfume sendiri...tapi bukan untuk diri sendiri...
sudah lama x pakai perfume...tapi haritu, duit dalam purse ni panas-panas je nak keluar...nak x nak keluar la jugak...heee....

ape kena mengena beli perfume dengan entry ni...?? =_= 

okei...ini hadiah tuk bonda...!!!
bonda...ibu...mommy....ma...heee
selamat hari ulangtahun yang ke 47....
tapi...bonda maintain muda...hik..hik...

da rindu ni...
rindu...rindu...rindu....!!!
nak balik skang bole...??
hanya mampu telefon dan borak lama-lama je..
itupun dah terlambat...
sebab pergi kelas dulu...
maaf yer bonda...

em...em...
hadiah ni ...aci x kalau saya guna dulu...?? erk...???
hehe...okei..bawak pulang hujun bulan nanti...
bonda tunggu yer....
hehehe...

ni first time bagi hadiah kat bonda sebenarnya...
tahun lepas..masa birthday bonda saya seronok keluar shopping dan dengan selambanya telah membeli purse tuk diri sendiri...tapi, tak sampai 6 bulan guna, purse yang warna pink comel tu dah kena curi...sedih...tahun ni dah insaf...birthday bonda..harus beli hadiah bonda...kalau x, baik jangan beli apa-apa..hehehe...



 okei...eksklusif gambar bonda ng abah...abah dah umur 50...tapi tetap maintain handsome...n bonda tetap awet muda...hehe..
*nasib baek dorg tadek blog...klau x confirm senyum sampai telinga...*

selamat hari ulangtahun bonda...
semoga Allah suburkan hati-hati kita sekeluarga untuk sentiasa berkasih sayang keranaNya...
semoga Allah sentiasa tautkan hati kita untuk sentiasa mengingatiNya...
semoga Allah kekalkan keluarga kita hingga ke syurga...
saya sayang bonda dan abah....

ikhlas:: 
ini gambar lama yang dicuri dari facebook...hik...

cik bongsu...*auuwww**
okei...anak manja abah...erk..??
heee....

Friday, 2 March 2012

rindulah...

bangun pagi-pagi cari dia...
xpon dia akan kejut dgn suara comel dia...
manja-manja bagi breakfast dulu...
barulah dia keluar rumah...
mencari rezeki...heeee....

keluar kejap je..
tengok-tengok da ade kat dapur...
selalu sibuk-sibuk bila orang nak masak...
bila kena marah sebab selongkar tong sampah...
mulalah nak buat muka gedik manja nak merajuk tu...
abah balik je cepat-cepat ngendeng konon-konon nak bagitaw yang mak marah...
sebenarnya nak bdukung ngan abah....
saje kan buat cik bongsu ni marah....

tapi haritu dia sakit...
keluar rumah pun kejap-kejap...
terbaring je kat atas kerusi berselimut bagai...
muka manja nak bgtaw semua orang yang dia sakit...
klau usik pon hanya mampu merengek 'emmm' je...

aku lah yang tukang usiknya...
'tarik ekor sket...cuit-cuit hidung sket...'
okei...mentang-mentang la gemok tu xlarat nak lawan balik...
suka suki je nak usik mengusik tuuuu....
kalau x haruslah kena penampar balik kannnn...
macam haritu...
ikut suka dia je bagi hadiah kt dahi aku sebelum aku balik hostel...
tapi xpe...aku syg dia... hehehe...

masa dia xsehat tu...
abah selalu cakap...
umur xpanjang ke...
aku doa dalam hati...janganlah kau pegi dalam waktu terdekat ni...
hilang 2 3 hari pun da buat mak dgn abah xcukup tanah nak cari...
Alhamdulillah dia sihat sampai skang...

gemok ni mmg gedik...
malam-malam beriba ng abah dulu baru tdo...
siang2 pegi naek atas mesin jahit mak termenung tepi tingkap tengok orang lalu lalang...
konon-konon nak teman mak sekali la...
tapi pergi duduk atas kain yang mak jahit...
xnak bagi mak buat keje...
tapi syg...
'hint' x dilayan..hehehe
time orang solat dia pergi masuk saf sekali...
tunggu sampai semua orang sudah solat...
lepastu manja-manja beriba ngan abah masa doa...
kadang-kadang...
dia suka curi masuk bilik aku...
time org tdo tu la dia pegi 'mengeow' kejutkan org...
mak ckp...
klau awk xbangun tu...sah-sah dia naek tdo sekali kt sbelah...
comella...!!!

okeiiiiiiiiiiiiii...
da bnyak merapu...
rindu dia sbenarnya...
rindu cik casey@kucing gemok tu...
rindu...rindu...rindu......
ayokkk....

terima kasihlah semua sb sudi baca yer...hik3....
lempang diri sendiri lelaju...
dush..dush...!!!

nota syg:: dgn selambanya mnghantar msg kt mak..." sy rs sy rindu kucing gemokla..tp x rindu mak nga abah..."...erk...?? ampunnnnnnnnn...hehehe...

Thursday, 1 March 2012

letih...

salam...
kebelakangan ini, saya mudah penat dan cepat mengantuk...waktu malam kalau mampu bertahan sampai pukul 11, itu miracle namanya...tapi, untung jugak tidur awal, boleh bangun awal...itu pun kalau bangun...alih-alih, bangun je waktu subuh then terus siap-siap breakfast ape semua, pergi kelas.

kenapa mudah letih yer....? macam orang tak cukup supplement je...tataw ak ambik supplement ape lg dah...hmm, lagi satu....gastrik tu da datang balik da...memang x leh lapar, terus lembik n jalan terbongkok-bongkok sb pedih sgt perut...rasanya kena minum balik la cocoa collagen tu...sebelum ni elok je bangun pagi...tidur jam 11.30 itu pon biasa...huiiiiiiiiii..........

ade cadangan ape-ape x nak hilangkan penat ngan ngantuk ni...???