Google+ Followers

kita kawan..?? :)

Shaklee Updates

Thursday, 12 January 2012

tenggelam dalam dunia buku...

salam semua...:)
tahun ni...saya belum start beli buku lagi...
insyaAllah...2 3 hari lagi...
da ada dalam fikiran buku ape nak beli...

1) kuasa kepemimpina al-fateh, Muhammad Syaari Abdul Rahman

- ini baru je masuk wishlists...tapi saya jadikan ini y pertama...buku yang saya harus dapatkan tahun ini...
- rasa sangat jahil bila tidak tahu sirah...bila tidak tahu siapa al-fateh...dan saya harus dapatkan buku ini...
- mkin dapat sebagai hadiah...mak ngah saya baru bertanya ape yang saya mahu untuk hadiah hari lahir...terus saya cakap saya nak buku ini...insyaAllah..xdapat sebagai hadiah pun saya akan berusaha miliki buku ini...:)

2) di mana DIA dihatiku....Pahrol Mohd Juoi


ALLAH itu amat hampir...tapi, kenapa aku masih meminggir...? akalku alpa berfikir...hatiku lupa berzikir...

- tajuknya pun da buat saya xtentu arah...
- rasa macam rugi kalau xbeli...sangat-sangat rugi...

3) buku-buku saudara Hilal Asyraf...
- saya baru sahaja ada satu buku dia...fanzuru: Langit Ilahi 3..
- banyak buku-buku dia yang belum saya beli..
- InsyaAllah..semoga Allah izin dalam waktu terdekat ini...

inilah hidup saya...berkisar tentang buku...bila online...saya suka baca blog...saya suka bila saya sendiri dalam bilik...waktu saya terisi dengan baca buku...'hilang' dalam dunia buku...rasa macam da lama saya xbeli buku-buku cam gini...last tahun lepas...bulan puasa...saya beli novel Hlovate: Contengan Jalanan...jadi, tahun ini..saya harus dapatkan buku-buku di atas...dalam waktu yang sama...diri tengah menjenguk koleksi Harun Yahya...:) mungkin wishlists buku ini akan bertambah dari semasa ke semasa...insyaAllah...

insyaAllah bila da beli n habis baca nanti...saya akan buat review pasal buku tu nanti...semoga kepulangan saya kali ni...ada makna...change for good is not a crime right...??

24 tahun sudah

11 Januari 1988...2.30 a.m
saat lahir ke dunia...

11 Januari 2012
Alhamdulillah...
Allah masih lagi melimpahkan rahmat dan kasih sayangNya...
masih diberi peluang untuk bernafas lantas membetulkan kembali kesilapan...
bertaubat menghapuskan dosa-dosa silam...
bergerak dan terus bergerak mencari redhaNya...
namun y pasti...
bila umur bertambah...
kematian makin mendekat...cuma tidak tahu bila...
tidak tahu saatnya..
itu rahsia DIA...

23 tahun yang sudah berlalu....
entah berapa tahun...berapa bulan...berapa minggu...
berapa jam...berapa minit dan berapa saat...
usia yang masih berbaki....
semoga usia yang masih ada...
bermanfaat untuk kehidupan di akhirat sana...
insyaAllah...
bergerak menuju cintaNya...
ameen...

Tuesday, 10 January 2012

tahniah untuk dia

Alhamdulillah...
saya gembira untuk dia...
untuk adik...
untuk teman..
untuk sahabat...
yer...
dia teman...dialah adik...dan dialah sahabat....

dia adik..bila dia panggil saya along...
bermanja dan dimanjakan..itu perkara biasa...
dan haruslah teddy bear jadik kesukaan kami...
even sampai sekarang...

dia sahabat..bila masa kami di sekolah dulu...
saya mengalami kejatuhan bila rakan2 salah faham dengan saya...
dan dia berdiri...
dengan pendiriannya sendiri...
tahu saya tidak bersalah...
dan tidak punya niat sperti yang mereka war-warkan....
dan terima kasih untuk rasa percaya dia kepada saya....
dan terima kasih...kerana membetulkan keadaan...

dan dia teman...
bilamana untuk sekarang ini saya pilih untuk menyepi...
saya pilih untuk tidak muncul selama bertahun-tahun lamanya...
dia masih tetap ada disitu...
ada untuk saya cari bertanya khabar...
saya juga ada bila dia perlukan saya..
sekurang-kurangnya dalam 'menyepi' saya itu...
ada dia bersama-sama saya...
dan saya bersama-sama dia...

dan hari ini...
saya gembira bila baca entry ini
saya tahu...
sesuatu yang baik terjadi dalam hidupnya...
dan perubahan baru fasa kehidupan...
melangkah jauh meninggalkan saya...
bukan lagi bergelar pelajar...
dia CIKGU...
y akan melahirkan engineer masa depan...
y akan melahirkan doktor berkaliber untuk masyarakat..
y akan melahirkan arkitek berjiwa besar...
y akan melahirkan pensyarah yang berkhidmat untuk negara...
y akan melahirkan sasterawan serta seniman-seniman negara...
dan y akan melahirkan lebih ramai lagi modal insan yang berguna untuk agama dan negara...insyaAllah...saya doakan yang terbaik untuk itu...

yer...dia memilih untuk menjadi CIKGU...
saya kagum dengan dirinya...
sangat-sangat kagum...
siapa tahu...nanti...
anak-anak saya...berada dalam didikannya..
kita tidak tahu masa depan kan..?? 

ape-ape pun...
untuk adik...sahabat...dan teman....
Nur Raena Atila bt Ab Ran....
selamat meneruskan hidup baru...
selamat berkhidmat kepada anak bangsa...
semoga Allah permudahkan....
semoga Allah beri kekuatan...
semoga Allah tunjuk jalan...
dan semoga Allah redha dengan kehidupan kamu....
selamat bertugas...
CIKGU RAENA...:) 

along iring dengan doa dan semoga kamu dalam perlindunganNya...
dimana sahaja kamu berada dik...
Fi amaanillah...:)

Wednesday, 4 January 2012

quick updates 2

Alhamdulillah...
setelah pening2 ngan soklan machine designs...
bukak fb terbaca status y buat saya tersenyum lebar...
tersenyum dan bahagia...
walaupun hanya ucapan terima kasih...
tapi...rasa tu Allah je y tahu...
sangat-sangat bahagia bila Allah takdirkan kita mampu buat orang laen rasa okei..
semua dengan izinNya...

untuk cik snowie::
"..when people walk away from you..
let them go...
your destiny is never tied to anyone who leaves you...
and it doesn't mean they are bad people...
it just means that their parts in your story is over...
that's why they didn't make it to your future.."


Tuesday, 3 January 2012

Alhamdulillah...semoga Allah berkati...

salam...
Alhamdulillah..berakhir dah 1st paper....
Allah izin...saya dapat jawab...walaupun xsemua sy ingat...
walaupun xsemua saya study elok2...
tapi sekurang-kurangnya...
usaha ada...:) 


ade 4 lagi paper menanti...
bila da start exam ni...
mula lah nk stress segala bagai....
nak demam...xcukup tido...migrain (y ni mmg xdpt nak elak)...
Allah izin jugak..
sy hanya selsema biasa-biasa sahaja..
bersin sket2....
sakit kepala bila panas terik...itu pun sekejap...
(rasa macam nk kna tmbah power silau lagi jek...)
Alhamdulillah...Dia sayang...

saya tersentak membaca status sorang rakan fb...

skrng tiba musim exam....pas habis exam 1 paper, selalu dengo student2 kata..
"aaaa....selesai satu BALA.."
kawan2, sejauh mana kecintaan kita pada ilmu? mcm mana ilmu nk stay dlm jiwa kita klu kita sendiri tak suka ke dia...kita sendiri tak ikhlas nk belaja dia...
jomlah kita gantilah dengan...
"Alhamdulillah, smoga segala ilmu itu setiasa ada bersama2 dengan aku..."

tersentak sebab terkena batang hidung sendiri...
betul...kita kadang-kadang lupa..
kita belajar tu untuk ape...
untuk siapa....
klau lah siang hari dari awal sem tunggang terbalik pegi kelas...
pegi library...study...buat assignment...
buat projek sampai xtido2...
stay kt kulliyyah almost 24 hours sb buat projek pe sume...
n bila da habis final utk exam tu kita cakap da 'terlepas bala'...
x ke sia-sia namanya tu...? 
n menuntut ilmu...kemudian final exam itu dianggap bala...
ape lagi nikmat yang ade...??
sedangkan menuntut ilmu itu nikmat...
xsemua orang dapat masuk u...
belajar...buat degree...masters...
klaulah nikmat menuntut ilmu tu Allah s.w.t tarik...
xdapat nak bayangkan diri jadi macm mana nnti...

ape-ape pun...
Alhamdulillah...sampai ke tahap ini...
mendalami ilmu sampai peringkat ini...
berkesempatan mengenali mereka-mereka yang betul-betul berjihad menuntut ilmu...
Alhamdulillah...Allah izinkan bertemu rakan-rakan yang saling mengingatkan...
Alhamdulillah untuk segala nikmat yang xterhitung banyaknya....
Alhamdulillah...:)


p/s:: jaga diri...jaga iman...jaga hati....
jangan lupa minum madu yer rakan-rakan...:)


Sunday, 1 January 2012

worry ends : Sami Yusuf

worry ends 

Don’t be saddened by what you see
By all the lies and treachery
Life is cruel but don’t worry
In your heart lies the key
To unwind all the secrets
Of this life we see
When you feel you’ve lost it all
When you don’t know who’s your friend or foe
You wonder why you’re so alone
Worry ends when faith begins
Don’t be sad by what you see
It’s true life has its miseries
But one thing’s always worked for me
Worry ends when faith begins
Don’t be saddened by what you see
I know life can be crazy
A showcase of hypocrisy
In the form of piety
It’s just one big mystery
For you and me
I found my peace deep within
Calling inside
Follow what you feel is right
So trust your heart go ahead
Don’t lose sight
Follow that voice deep inside
When you feel you’ve lost it all
When you don’t know who’s your friend or foe
You wonder what you’re so alone
Worry ends when faith begins
Don’t be sad by what you see
It’s true life has it’s miseries
But one thing’s always worked for me
Worry ends when faith begins
If you’re weak it’s not a crime
Don’t you know it’s blessing in disguise
To know who’s honest and who spread lies
Worry ends when faith begins
Don’t be sad by what you see
It’s true life has it’s miseries
But one thing’s always worked for me
Worry ends when faith begins
 
it's meaningful..i hope this will be a good start...to a better life ahead...
doakan saya...saya sentiasa doakan kalian...
 
 
p/s: nak dengar lagu? google youtube la...heee...

2012

did someone take a portion of your heart?
Aku minta Allah ambil dunia yang mendiam di hati...
kerana tidak aku mampu mencinta dua....
biarlah DIA yang utama.