Google+ Followers

kita kawan..?? :)

Shaklee Updates

Saturday, 22 December 2012

sembuhkan ECZEMA dengan SHAKLEE

Assalamualaikum.... 

semoga semuanya dalam keadaan sihat...okei...saya dah makin rajin update belog everyday...:) kan dah cakap, sebab SHAKLEE membuatkan saya ingin berkongsi tentang kelebihan produk ini dengan semua orang....

okei, semalam waktu lunch...saya lunch sambil tengok cerita running men...itu je masa yang ada untuk enjoy...waktu laen, FYP...entri ni saya menyelit bila dah bosan FYP...hehe...

okei, sambung  balik...ada jiran bilik sebelah datang kat saya...tanya jual lagi tak VCO...sebab dia nak belikan untuk membe dia yang ada eczema teruk sampai bernanah...sy bagitaw, kalau eczema dah teruk, saya suggest guna supplement shaklee...sebab saya xrasa VCO membantu...n after consult dengan kak hani...kak hani cakap, jangan bagi VCO, takut jadi makin teruk since dia nyer eczema dah bernanah....

okei...sebelum kita tengok apa supplement dari SHAKLEE yang boleh merawat eczema...mari kita kaji sikit dan membuat research bersama 'encik gugel' tentang eczema...:) 


Ekzema ialah sejenis penyakit kulit yang menyebabkan radang, gatal, kering, mengelupas, kemerahan dan bersisik. Penyakit ini ada kaitan dengan tindakbalas hipersensitif pada bahagian kulit iaitu organ terbesar pada tubuh manusia.

antara kesan-kesan yang boleh dilihat::

kanak-kanak boleh dilihat pada:
a) lutut
b) pelipat siku
c) atas punggung
d) buku lali 
e) kulit kepala

dewasa lebih ketara pada:
a) belakang lutut
b) pelipat siku

Penyakit ini boleh dihidapi pelbagai lapisan umur, termasuk kanak-kanak. Biasanya ia lebih banyak dihidapi kanak-kanak berusia kurang dua tahun. Ekzema adalah masalah kesihatan yang ada kaitan dengan penyakit genetik (diwarisi dari ibu bapa).


okei...so, apa rawatan yang diperlukan untuk eczema...? sepanjang pencarian saya dan pertanyaan saya pada customer yang mengalami sendiri masalah eczema...bila dorang pergi klinik, doktor akan bekalkan/suntik steroid untuk menahan/mengurangkan rasa-rasa gatal pada eczema tu...selain itu, turut dibekalkkan pil alahan atau krim untuk mengurangkan kegatalan kulit...namun, sampai bila kan nak bergantung pada eczema...? kerana cara-cara berkenaan bukanlah untuk rawatan jangka panjang...

apa supplement dari SHAKLEE yang kami sarankan...? 


GLA COMPLEX 

GLA (Gamma Linolenic Acid) digunakan oleh ramai wanita untuk mengekalkan kesejahteraan sepanjang kitaran haid bulanan mereka. Formula GLA Complex® Shaklee mengandungi GLA dan asid lemak omega-6 bertujuan untuk membentuk Prostaglandin, sejenis hormon yang membantu tubuh untuk mengawal proses kitaran dalaman.

GLA Complex® Shaklee adalah suatu formula unik yang membantu mengawal selia aliran darah. 

Fakta ringkas GLA Complex® Shaklee:

~ GLA membantu merangsang tubuh membentuk prostaglandin – bahan mujarab seperti hormon yang membantu mengawal kebanyakan proses badan seperti aliran darah yang sihat dan perlindungan dinding-dinding arteri.

~ Minyak Borage yang mengandungi kepekatan tinggi semulajadi GLA dan mudah diserap

~ Minyak Bunga Matahari, suatu sumber utama bagi asid lemak omega-6

~ Vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imunisasi dengan membantu mengekalkan integriti sel.

Kelebihan dan khasiat Shaklee GLA Complex ni

~ Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
~ Membantu meningkatkan kesuburan (bagus utk mereka yg ingin cuba hamil)
~ Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
~ Membantu dalam menangani menopus
 

~ Menguatkan kuku dan rambut
~ Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
~ Membantu menangai ekzema
~ Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
~ Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
~ Menguatkan imuniti tubuh
~ Memperlahankan proses penuaan
~ Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
~ Mengawal kencing manis dan darah tinggi
~ Mengawal kolesterol
~ Untuk fungsi saraf

~ Membantu membaiki simptom berkaitan masalah kencing manis seperti peningkatan sensitiviti terhadap kesakitan dan menghilangkan kebas pada bahagian bawah badan.

~ Kajian membuktikan pengambilan 480mg setiap hari GLA boleh mencegah kemerosotan dan mengurangkan masalah kencing manis dengan membaiki kadar insulin dan kolesterol.

 ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP)

~ Ia adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel. Tahu kan, asas tubuh kita adalah sel. Dari sel ini akan membentuk organ, dan akhirnya membentuk sistem tubuh kita.
 

Antara kebaikan ESP ialah:
- Membekalkan tenaga
- Memberikan rasa kenyang
- Diperlukan untuk kuku, rambut dan kulit yang sihat
- Membantu sistem pertahanan tubuh untuk melawan penyakit
- Membanyakkan susu badan

Fakta tentang ESP
- Tidak mengandungi bahan pengawet, pewarna, perasa dan pemanis
- Tidak boleh dibancuh dengan air panas kerana ini akan merosakkan protein
- Sesuai untuk diambil oleh seisi keluarga

dengan pengambilan protein yang lengkap akan membantu anda memulihkan luka dan mengganti sel-sel padan badan kita...jadi, untuk mereka yang mengalami masalah eczema, adalah amat disarankan mengambil kedua-dua produk ini sekaligus supaya penghasilan sel dan penyembuhan berlaku serentak...insyaAllah...  

anda berminat untuk consume full set supplement ?
boleh hubungi saya:
emel sebarang pertanyaan anda ke:
eid.nurmaidah@gmail.com..

text/whatsapp 012 9532501 




atau 

klik link eSell saya: 

set ekzema shaklee
shaklee independent distributor
ID: 914371

Friday, 21 December 2012

assalamualaikum semua....

untuk post yang lepas tentang REVIEW ESP DAN SHAKLEE tu...

saya sebenarnya dah jadi INDEPENDENT DISTRIBUTOR untuk shaklee...Alhamdulillah...

kak Hani (my leader, my advisor untuk kesihatan) cakap, alang-alang kita guna, apa kata kita sharing kebaikan produk dengan rakan-rakan kita semua...dan jangan terkejut yer kalau lepas ni saya semakin rajin update blog semata-mata untuk share kebaikan-kebaikan produk shaklee sahaja...heee...

saya sebenarnya dah lama tahu tentang produk shaklee ni...cuma tiada saluran yang betul dan tiada orang-orang terdekat yang menggunakan produk ini...jadi, sepanjang perjalanan hidup saya..since banyak juga la dapat penyakit...so, banyak jugalah supplement yang diusahakan bonda untuk saya sihat...

saya bermula dengan alphalipid lifeline...dulu popular kan...dan saya habiskan bertin-tin alpha lipid semata-mata sebab saya gastrik...dan Alhmadulillah...saya sembuh...dan bila dah bosan, terus saya stop dan ambil supplement lain, x kisahla dari farmasi mahupun kedai-kedai yang menjual pelbagai produk nak cantik tu...x cantik macam model ponnnnnnn...

itu dari segi kesihatan..kecantikan pula, saya pernah membeli produk kulit yang even pencuci pun dah harga 100++...nak cantik punya pasal kannnnnn....memang, perempuan suka membazir...juga pernah membeli set garnier lengkap dengan pencuci, toner,moisturizer dan masker...obses sangat nak cerah berseri macam lisa surirumah surihani tu...alih2, muka asyik mengelupas...oh, seriously...saya tak suka pakai apa-apa produk yang menyebabkan kulit muka saya mengelupas...dan akhirnya diri ini hanya setia dengan moisturizer olay white radiance n baby powder sahaja...mekap..?? jangan berbicara dengan saya pasal mekap...ZERO knowledge about that...haha...pernah try pakai eyeliner, n it caused me infection...huh...gatal sangat nak pakai kan.....

dan kini, saya tercari-cari apa produk terbaik yang boleh bagi saya tenaga, sihat dan cantik dalam masa yang sama...saya jeles bla tengok orang yang muka nyer bersih...flawless...berseri tanpa penggunaan makeup..dan akhirnya, Alhamdulillah...saya terjumpa blog kak hany ni yang menceritakan kebaikan-kebaikan shaklee product....dan saya ambil masa hampir setahun jugakla...sambil kumpul duit...sebab produk shaklee ni agak mahal jugakla...tapi, most of the supplement boleh bertahan sehingga 4 bulan...so,keluar duit 200++ ke kira ok, sebab untuk 4 bulan...jimatla kan dari nak beli kolagen yang harganya pun dah 70 hengget tapi hanya ada 15 sachet..berkesan atau x, belum tahu lagi....

dan...saya berjanji...akan terus SETIA dengan produk shaklee ini dan akan terus menyebarkan kebaikan-kebaikan produk shaklee dengan semua orang...insyaAllah...

saya masih setia menunggu supplement skincare dari shaklee...haritu hanya mampu beli ESP je...dan sekarang saya akan bermula dengan set D...set kecantikan shaklee...


 SET D : UNTUK KECANTIKAN KULIT

apa yang ada dalam set D...? 
set ini terdiri daripada:

vitamin C:
~ sangat penting untuk pembentukan collagen pada kulit
~ berperanan mempercepatkan proses pemulihan pada kulit
~ melindungi sel-sel dari kerosakan
~ bertindak sebagai anti oksida


vitamin E::
~ Vitamin penting untuk kecantikan kulit
~ bertindak sebagai anti penuaan dan anti oksida
~ melindungi dan mencegah kerosakan sel
~ mempercepatkan proses pemulihan kulit
~ berupaya mengawal kandungan minyak dalam kulit
~ berupaya mengurangkan kesan jeragat yang ada pada kulit
~ awet muda


vitamin B-Complex::
~ dikenali sebagai Beauty Vitamin, "B" for Beauty
~ memelihara kecantikan kulit dari dalam
~ bertindak sebagai penenang....bila jiwa tenang, wajah akan sihat..

note:: buat masa sekarang, vitamin C belum ada stok di HQ...stok insyaAllah akan dapat bulan 4 nanti...insyaAllah...so, untuk yang nak order, saya akan dahulukan B Complex dan Vitamin E sahaja dulu ye....


DAPATKAN VITAMIN YANG ORIGINAL DARI ENGEDAR-PENGEDAR SHAKLEE BERDEKATAN ANDA...JANGAN BELI VITAMIN C ORGANIK YANG DI 'REPACK' ATAU DI 'REBRANDING' OLEH ORANG-ORANG YANG TIDAK BERTANGGUNGJAWAB...HARGA DARI SHAKLEE ADALAH JAUH LEBIH MURAH BERBANDING HARGA YANG DIREPACK SEMULA...

EKSKLUSIF HANYA DISINI: ANDA AKAN DAPAT FREE CONSULTATION DARI PIHAK KAMI...KAMI AKAN GUIDE CARA MAKAN SEHINGGA ANDA BOLEH BAGI GOOD TESTIMONI PADA KAMI...INSYAALLAH...



 ada yang berminat nak tahu lebih lanjut tentang SUPPLEMENT KECANTIKAN SHAKLEE...? 
atau berminat nak dapatkan FULLSET SUPPLEMENT dengan harga PROMO...???

boleh hubungi saya:
emel sebarang pertanyaan anda ke:
eid.nurmaidah@gmail.com..
shaklee independent distributor
ID: 914371



Thursday, 20 December 2012

review ESP dan chicken pox

assalamualaikum...

entri chicken pox belum habis lagi...? hehe,...ampun, saya tak nak habiskan cerita chicken pox tu...bosan...tapi, ada jugalah kaitannya...

haa...ingat x saya pernah cakap dalam entri chicken pox tu yang saya mudah letih...tak boleh fokus lama-lama...migrain yang teruk...okei, itu antara sympton-sympton yang saya alami semasa dalam proses penyembuhan dari chicken pox...even parut pun masih bermaharajalela di pipi niha...sebab sendiri garu...siapa sruh kan...?? hehe

okei...so, sekarang dah ok ke...? dah sihat...?? hehe...Alhamdulillah...dengan izin Allah dan kesedaran sendiri yang diri ini sangat-sangat memerlukan supplement....maka saya pejam mata je habiskan hampir separuh duit belanja untuk bulan ini semata-mata nak beli supplement untuk sihat...janji saya boleh concentrate buat kerja dan bersemangat serta tidak mengantuk di dalam kelas....

Alhamdulillah...supplement itu berkesan untuk saya...

so, my review is::
a) badan dah tak letih macam awal-awal dulu dah...
b) dalam kelas dah tak mengantuk dan boleh tumpu lama...membe kiri kanan saya semuanya hampir tersengguk-sengguk untuk kelas jam 11.30 -1 ...tapi, saya masih boleh senyum lebar n celik mata luas-luas...
c) parut-parut luka ciken pox saya semakin menipis...tangan ni gatal sangat menggaru luka-luka yang ada...hasilnya parut berlubang...after seminggu consume supplement ni...saya tengok parut yang berlubang dah semakin menipis n luka-luka yang bersisa hapir sembuh...
d) kulit rasa lembut dan makin cerah...? erk..y ni saya xpasti sangat la betul ke x...tapi, ada orang tegur...
e) lagi...? kita tunggu lagi sebulan setengah...ape jadi..hehehe...

haa, korang semua mesti tertanya-tanya kan supplement apa yang saya ambil...berapa harganya...apa lagi khasiatnya...dan saya pasti, kalau saya bagitahu nama produk ni...mesti dah ramai yang telah menggunakannya ataupun pernah terbaca tentang produk ni...

ok...jom kita tengok, supplement apekah...:)






















tadaaa...!!!

haaa...inilah dia...ENERGIZING SOY PROTEIN (ESP) daripada SHAKLEE...:) 
sungguh jatuh cinta dengan ESP ni taw...1 canister ni boleh tahan 2 bulan...dan rasa dia sedap sangatttttt....:) 

okei, jom kita tengok, apa sebenarnya ESP ni dan apa lagi kelebihannya...

Apakah Energizing Soy Protein?

~ Ia adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel. Tahu kan, asas tubuh kita adalah sel. Dari sel ini akan membentuk organ, dan akhirnya membentuk sistem tubuh kita.

~ Protein adalah amat penting dalam pembinaan tubuh badan kita, terutama kepada janin dan bayi yang sedang membesar.

~ Selain soya, protein boleh diperolehi daripada daging, ikan dan telur.

Apakah Beza ESP (singkatan bagi Energizing Soy Protein) dengan sumber protein lain?

~ Sumber protein lain mempunyai banyak side effect jika diambil dalam kuantiti yang banyak.Contohnya, daging jika diambil dengan kuantiti banyak akan berpotensi menaikkan kolestrol dalam badan kerana kandungan lemaknya. Ikan mengandungi merkuri terutama ikan dari jenis yang besar. Telur juga mengandungi kolesterol yang tinggi jika diambil dengan banyak.

Apa beza ESP dengan minuman soya jenis lain?

~ Protein adalah zat yang tidak tahan panas, kepanasan akan merosakkan elemen protein. Kebanyakan air soya di pasaran, meskipun yang dibuat sendiri akan melalui proses dimana soya2 ini dimasak dalam suhu tinggi dan ini akan merosakkan kandungan protein di dalamnya.

ESP tidak melalui proses tersebut dan kandungan protein di dalamnya terpelihara.

Siapa yang patut mengambil ESP?
~ Dicadangkan kepada semua kerana ia adalah asas pembentukan badan kita. Namun kepada golongan2 di bawah adalah lebih utama untuk mengambil ESP.

- Mereka yang sentiasa sibuk
- Mereka yang selalu berasa letih
- Ibu mengandung
- Ibu yang menyusukan anak


Apakah kebaikan ESP selain membina sel?

Antara kebaikan ESP ialah:
- Membekalkan tenaga
- Memberikan rasa kenyang
- Diperlukan untuk kuku, rambut dan kulit yang sihat
- Membantu sistem pertahanan tubuh untuk melawan penyakit
- Membanyakkan susu badan

Fakta tentang ESP
- Tidak mengandungi bahan pengawet, pewarna, perasa dan pemanis
- Tidak boleh dibancuh dengan air panas kerana ini akan merosakkan protein
- Sesuai untuk diambil oleh seisi keluarga

KENAPA ESP SHAKLEE ADALAH HOT STUFF...:)

~ Ia adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel.

~ Protein adalah amat penting dalam pembinaan tubuh badan kita, terutama kepada janin dan bayi yang sedang membesar,

~ Membekalkan tenaga,

~ Memberikan rasa kenyang

~ Diperlukan untuk kuku, rambut dan kulit yang sihat

~ Membantu sistem pertahanan tubuh untuk melawan penyakit

~ Membanyakkan susu badan (milkbooster)

~ Membantu mengekalkan kepejalan otot

~ Glisemik rendah yang dapat membantu mengekalkan gula dalam darah yang normal

~ mengekalkan tahap kolestrol normal dan menggalakkan kesihatan jantung dan prostat

okei...inilah dia antara sebab-sebab kenapa saya sangat jatuh cinta dengan ESP...:) 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

saya nak kongsi kebaikan ESP ni dengan rakan-rakan blogger semua...
so, if  ada yang berminat nak tahu lebih lanjut tentang ESP...? 
atau berminat nak dapatkan ESP dengan harga PROMO...???
berminat untuk consume full set supplement dengan harga menarik...?

boleh hubungi saya:
emel sebarang pertanyaan anda ke:
eid.nurmaidah@gmail.com..
shaklee independent distributor
ID: 914371

juga boleh LIKE page kami di SHAKLEE BEAUTY 

p/s:: jom kita sama-sama baiki sistem dalam tubuh badan kita terlebih dahulu sebelum kita ambil any skincare product yang mahal-mahal tu...bila sistem dalam badan kita ok, cukup zat, cukup vitamin....barulah skincare yang kita pakai boleh beri result yang terbaik dan mencantikkan kulit kita...insyaAllah...

Sunday, 2 December 2012

suatu masa...:)

Bagaimanakan ku mula
Dan apakah kata-kata
Yang indah untuk diabadikan
Tiap wajah berkisah
Tiap madah bererti
Manakah ilhamku

Cahaya di matamu
Senyum di bibirmu
Mengukir seribu tanda pertanyaan
Mungkinkah kau jua dalam kerinduan
Di saat begini aku merindukan

Berpucuk-pucuk surat
Terbiar di depanku
Tak dapat aku utuskan
Ku ramas semua
Dan ku buangkan
Jauh dari pandangan

Lalu aku kesal
Ku kumpul semula
Tak dapat ku nyatakan apa yang ku rasa
Jika engkau tahu di dalam hatiku
Mungkinkah kau sahut jeritan batinku

Dengarkanlah panggilanku
Dengarkanlah lagu untukmu
Angin lalu kau sampaikan
Rasa rindu yang membara
Kepadanya

Warna-warna cintaku
Kian pudar bersama
Malam yang gelap gelita
Entahkan kau rasakan
Apa yang aku rasa
Atau kau tak endah

Tapi ku percaya
Semua telah tertulis
Dan niat suciku takkan disiakan
Dan di suatu masa
Di hari yang indah
Ku hulur tanganku
Lalu kau terima
 
lagu: M nasir

Saturday, 1 December 2012

kisah chicken pox

assalamualaikum semua...

diri masih lagi penat...berminggu-minggu saya hanya menjadi silent reader belog orang tanpa sempat update belog sendiri...teringin nak menaip, nak menulis...nak meluah....tapi, masa belum tiba agaknya waktu itu..

Allah uji saya lagi...dalam sihat-sihat...elok je orang tengok saya pergi kelas...tersenyum bergelak ketawa dengan classmates...akhirnya, pada hari adanya 2 paper midterm, saya xmunculkan diri...kelas hampir seminggu saya ponteng...itupun berbekalkan MC yang diberi doktor...

sakit saya hanya biasa-biasa...tapi yang biasa ini yang buat saya tidur menangis, mengalir air mata...sakitnya luar biasa...berkali-kali diri tanya, kenapa xdapat masa kecik-kecik dulu...betulla orang cakap...bila dah tua remaja ni, kena chicken pox memang sakit...

ye...saya kena chicken pox...habis satu badan dan muka...penat sangat...xmampu nak explain rasa macam mana...sendi bagai ditarik-tarik orang seolah-olah hendak tercabut...migrain yang teruk...dan badan lemah...panas...demam...semua ada...pakej...selera...? xmampu nak makan ape sebab semua kena pantang...penat sangat...bilik level 4...bayangla macam mana....

hari isnin tu, saya xrasa pun diri kena ciken pox...anyway, weekend tu dah kena migrain teruk...tapi, saya pujuk hati..marah diri sendiri sebab tidur lambat, dan bangun awal...siapkan project yang nak kena submit...memangla kena migrain..n badan da start lenguh..kaki da start cramp..tapi, xpeduli...buat tak tahu aje...alih2, hari isnin tu saya xtahan...ke klinik..since tekak pun dah rasa perit sakit...tapi, doktor pun cakap dia tak tahu saya sakit ape...masa tu, xperasan lagi biji-biji berair kat badan ni...terlupa lak yang kat kepala ni dah penuh...saya terlupa nk inform doktor sebab rasa macam takde kaitan...so, dia bagi saya ubat kumur dan pain killer sahaja...

nak marah pun ada...dahla sebelum tu hampir 3 minggu saya bergantung dengan pain killer semata sebab geraham bongsu...lagi dapat pain killer...balik ke hostel, lemah je saya jalan...xmampu nak cepat-cepat macam biasa...nak sampai ke hostel tu, banyak kali saya berhenti...lembik...xpercaya dengan apa yang jadi kat diri...lembik sampai begitu sekali...sedangkan xdemam pun...dan akhirnya malam tu, badan dah start gatal, biji-biji merah dah tumbuh merata...letih dari biasa...xleh nak tumpu lama...pening pun ada..CONFIRM...chicken pox datang melawat saya....

penatnye nak taip...panjang lak cite...:(
anyway, doc bagi mc seminggu....dan gagahkan diri sendiri balik rumah naik bas...kl - kelantan...rumet semua tanya, parents xnak datang ambik ke..?? saya senyum je...selagi diri masih kuat, balik je sendiri...itupun sebenarnya dah menangis merau kat bonda minta datang ambik...hehehe...tapi, since saya 'anak lelaki bongsu  abah'...makanya, balik naik bas...

dan kat rumah...haruslah layanan 'first class' dengan segala pantang larang nenek moyang nak kena ikut...xboleh ambik nasi sendiri, xleh makan seafood, xleh makan makanan bergoreng...xleh itu...xleh ini...harus macam orang dalam pantang...maka, terisilah seminggu dengan tidur, makan, ubat dan tengok tv...itu sahaja...

okei...penat...to be continued...

bye...

Friday, 2 November 2012

gigi bongsu dan pain killer

Assalamualaikum....

hye readers....:)

okei, tuan punya belog sakit gigi...nak senyum pun xmampu dah....dah 3 minggu consume pain killer...start seminggu sebelum balik raya sebab masa tu ada mid term...sampai sekarang...hari ni...kalau x ambil ubat, haruslah menangis guling-guling kat atas lantai sebab sakit sangat...balik umah, hari raya ke3....terus pergi cabut...x mampu dah nak tanggung....lagipun, gigi tumbuh senget...sebab tu sakit sangat dari biasa....

anyway, gigi bongsu ni tumbuh 4 tahun lepas...dah lama la kan...tapi, even sampai skang dia tak tumbuh penuh...pecah gusi tu yang sakit...so, doc suggest suh cabut...masa awal-awal tumbuh lagi doc suruh cabut...kira minor surgery la, jahit sket lepas cabut tu...tetapi, memandangkan melayu seorang ni, tengok perkataan hospital pun dah agak-agak nak pitam x cukup nafas bagai...lagikan nak minor surgery pada diri sendiri...makanya, buat tak tahu jelah.....

lama-lama, dah tak boleh tahan...dengan pasrahnya pergi dentist n directly cakap, saya nak cabut gigi geraham bongsu....kiki...Alhamdulillah, masa nak cabut x sakit, n tade jahit2 pun...hee....so after cabut tu, doc just bagi pain killer je....n sekarang, harini dah masuk hari ke5....tetapi sakit sangat...gusi x sembuh lagi....:(

pergi klinik kat uia ni, doc cakap infections...adoi...lemah semangat...nak makan nasi, nak suap bukak mulut pun rasa ada benda jatuh...sujud masa tengah solat pun rasa dagu bawah ni sakit sangat....so, doc bagi antibiotik, ubat kumur, n again pain killer....maka, tabahlah wahai diri....

weekend ni, rehat lagi...betul, sakit gigi ni rasa dah x mampu nak buat ape2 kerja...nak bercakap pun tade mood...tapi, sebab perangai ni suka membebel, maka membebel la pada cik belog ni ha...at least, dah siap satu entry...hehehe....

em...em...dahlah, tajuk geraham bongsu x best...hehe...k bai...

p/s:: orang cakap, kalau dah tumbuh geraham bongsu, tinggi dah x naik...dah maintain...betul ke....?? xpe, sy tinggi macam model...opppssss...!!!


practice senyummm......ngeeeee...*sengih lebar-lebar*

Thursday, 1 November 2012

rindu...?? okei...cepat tengok bintang....hehehe

untuk adik2 kesayangan....

rama-rama kesayangan....
~ nabila dan nabilah ~ 


rindu kan...?? bagi emel...t akk contact awak thru emel...

hehehe...

nah...hadiah sebab akk lama menyepi....


notasayang::
~ xsempat nak update belog...insyaAllah dalam waktu terdekat ~~

Saturday, 21 July 2012

Ramadhan Kareem....Alhamdulillah...

Assalamualaikum semua....

Alhamdulillah...alhamdulillah...alhamdulillah...

Ramadhan Kareem...Allahu akram...

Ramadhan...Ya Allah...sebut nama bulan pun dah terasa sebak didada...
Allah sampaikan saya...dan kalian semua pada bulan Ramadhan kali ini...
berkali-kali saya pesan pada diri...
ini bulan tarbiah...ini bulan rahmah...ini bulan penuh keampunan...
bulan yang baik dari seribu bulan...
Allah izinkan kita melaluinya...
sambutlah Ramadhan dengan hati yang gembira...bahagia...seperti berjumpa kawan lama yang setahun lamanya berpisah....
bawa hati kita bersama-sama melalui tarbiah Ramadhan...
suasananya lain...rasa hidup pada bulan Ramadhan itu lain...setiap kerja yang kita lakukan...niatlah ibadah kerana Allah... insyaAllah..penat kerja tidak terasa...malahan hati kita akan gembira bahagia walau seteruk mana pun kerja kita....

Allah...rindu Ramadhan....
semoga Allah izinkan kita...golongkan kita bersama-sama mereka yang mendapat hidayah pada bulan Ramadhan...semoga usaha kita untuk memanfaatkan sepenuhnya keberkatan yang ada pada bulan Ramadhan ini memberi impak yang besar pada kehidupan kita seluruhnya...

insyaAllah...

notahati::
a) teringin dan kerinduan...mahu meraikan Ramadhan di Makkah Mukarramah...Ya Allah...murahkanlah rezekiku...agar mampu aku menjejakkan kaki disitu suatu hari nanti...insyaAllah...
b) iktikaf ku di masjid wilayah...Ya Allah...semoga aku jumpa apa yang aku cari...semoga aku tergolong dalam golongan hambaMu yang mendapat hidayahMu ya Allah...ameen... insyaAllah...

Tuesday, 5 June 2012

Segmen:: Jom Tingkatkan Follower Anda Dengan Mendadak Bersama Izzati

Assalamualaikum...

2 3 hari jugaklah duk jenguk-jenguk segmen ni fikir nak join ke x...tapi harini, akhirnya join jugak...saje, alang-alang da blogwalking kan...kita meraikan la rakan-rakan bloggers yang buat segmen cam gini...alang-alang bole tambah member...:)

haa, nak join x...??

klik sini...

 

nak join ada syarat-syarat dia taw...

1) buat satu entri seperti tajuk.... ~~ dah ~~
2) letak banner dan link kan dengan entri... ~~ dah ~~
3) follow belog izzati... ~~ dah ~~
4) tinggalkan link entri di ruangan komen.. ~~ dah ~~
5) tag 3 orang n pastikan dorang tahu....
tag::
~~ dah ~~
6) tarikh tutup : 16 jun 2012...

haa, ada lagi taw...
ada hadiah topup rm30 untuk top referred blog...
menarik kan...
okei, meh sama-sama join segmen ini...
heeee...

Wednesday, 30 May 2012

esok exam...:)

Assalamualaikum semua...


yer, esok exam tapi masih sempat nak update blog...?? haruslah kan, musim2 exam begini otak x berapa nak betul sangat...asyik nak bercakap je..nak cakap ng rumet mmg xdapatla borak lama-lama kan...dorang pun exam gak..kol mak, x bjawab...kol along masuk voicemail...hah, kalau kucing gemok (casey) kat umah tu reti jawab fon, konpem hari-hari kol gayut ngan gemok tu...hahaha...over...


gemok..reti kaw pandang camera kannn...siap kasik muka nak kena lempang...eheheh...

kalau kat umah, mmg hari2 gado ngan gemok ni taw...n yang paling x best nyer, dia da ambik status saya sebagai anak bongsu kat umah tu...ataw lagi tepat lagi anak abah....24 tahun taw title anak abah aku pegang, tapi kau ada je terus aku rasa tergugat...haish...

suka usik2 ekor dia bila dia tgh tido....pastu ajuk2 dia merengek miow2 tu...haha...bila lagi nak usik kan...n dia akan ada kat dapur jugak bila kami tgh masak..mmg port dia kat dapur la...lepas tu kalau kena marah sebab nak ngendeng2 bila orang tengah busy masak...x pun bila curi-curi nak selongkar tong sampah tapi kena marah ngan mak..memang buat muka kesian habis la...terus xsmpai ati nak marah...hewhewhew...lepas tu, nmpak abh je terus ngendeng...nak report la tu...!!! 

tetiba terasa macam da buang tabiat lak cakap pasal kucing....hahaha...aci la...rindu sebenarnye..tarik2 telinga dia..usik2 ekor dia...usap2 bawah dagu dia...wuwuwuwu...cepatlah 6hb...nak balik ni...hehe...


tido lagi best dr dengar kaEid bebel...hahaha...okei gemok...aku rindu nak lempang peluk kaw.... :P

notasayang:: texting bonda..." saya rasa saya rindu casey la...tapi x rindu mak ngan abah...erk..?" hahaha...memang balik umah jalan kaki la cam gtu...

Tuesday, 29 May 2012

note to myself #1

belajar tekan butang 'pause'...
jangan cepat sangat nak menilai orang....
kita x tahu hidup dia macam mana...struggle dia mcm mn...
tapi, bersyukurlah dengan apa yang kita ada..
dengan apa yang kita tahu...

sebab hidayah tu kan milik Allah...diberi kepada sesiapa yang dikehendakiNya...entah-entah orang yang kita kutuk, keji, n pandang rendah tu lagi baik dari kita....kita tak tahu kan...??
" kerana Allah lah yang menggenggam hati manusia..."
 
 
exam week...harus letak gambar meja studi itu...ambik mood banyak2...masa ni kosong lagi...hewhewhew...

notasayang:: dalam rintik hujan, redup di pagi hari...aku berjalan sendiri...semoga langkah kaki pada hari ini...membawa aku ke syurga abadi,...insyaAllah...:)  

Sunday, 27 May 2012

random me..bicara hati

"..jalan hidup setiap orang berbeza...tak semua yang kita rancang itu menjadi kenyataan..kerana hanya DIA yang mentadbir alam..."

" aku tahu aku tidak sempurna...sebab itu aku perlukan kamu untuk melengkapi hidup aku...yer...kamu...kamu..kamu dan kamu..."

"...masa berubah...hati juga berubah..dan diri sendiri juga berubah..."

"...untuk kau yang pernah hadir dalam hidup....terima kasih pahit manis kenangan...nyata aku lebih matang sekarang ini..."

"...tidak mendapat apa yang diharapkan...sakitnya bak tercucuk duri sembilu...namun mendapat apa yang kita perlukan..nyata manisnya mampu membungakan senyuman..."

"...sesiapapun berhak untuk menilai...namun jangan pernah menghukum...kerana kita juga sama...manusia...hambaNYA,,,"

"...tegurlah dengan rasa kasih...kerana ukhuwwah itu seharusnya membuahkan rasa kasih dan sayang..."

 "...andai aku tersasar..tarik aku kembali ke jalanNYA..."

"...andai hadirku tidak bermanfaat padamu...lupakan aku...jauhi aku...lupakan aku...tetapi maklumkan aku.."

"...tangis aku mengalir air mata...namun jika itu ketentuan DIA...tidak aku mampu menangis merayu...maka, doakan aku....kuat melepaskanmu..."

"...senyum aku..gembira aku...semuanya hanya pada mereka...keluarga dan teman...jangan kau ragut andai belum tiba waktunya...aku tidak rela..."

"...aku sayang...aku ditinggalkan...aku cinta...aku dikecewakan...aku kasih..aku diabaikan...tidak mengapa...itu kehidupan..."

"...aku belajar...pada jatuhnya aku, ada kehidupan...pada sinisnya pandangan manusia, masih terselit sayang...pada gelak tawa yang menghiburkan...terselit kesedihan....dan aku pilih untuk melalui semuanya...kerana itulah anugerah...anugerah bahagia..." 

"...jangan kau tinggikan letak diri ku pada pujian-pujianmu...aku terseksa begitu..."

"....aku boleh saja menyokongmu..menjadi kekuatan mu...namun, jika aku berlalu...hormati aku...jangan sisihkan aku..."

"...aku kan terus tersenyum...aku juga kan terus mengalirkan air mata...kerana dengan itu aku tahu...aku masih punya hati..."

"...aku tidak mahu hidupku sempurna...boleh jadi aku tidak punya apa punyamu...namun aku tahu...aku masih bahagia..."

"...andai aibku terpamer padamu...tegurlah aku...nasihatilah aku..jangan kau pertontonkan ia lagi...simpanlah..."

"...aku tidak perlu kau tuturkan janji manis sayang..."

"...aku masih...tetap...dan akan rindu pada kenangan...kerana itu aku bergerak meneruskan kehidupan..."

"...aku tidak mahu hidup di awanan...kerana aku mahu kakiku berpijak nyata di bumi tuhan...nyata itu lebih mendamaikan..."

"...aku tahu aku bahagia sekarang...kerana realitinya...walaupun kau pergi...aku masih punya Allah dalam kehidupan..."

"...nyata, hidup ini milikNYA...hidayah ini milikNYA...dan aku pasti kembali padaNYA..."

"...doakan aku menempuh kehidupan....doakan aku untuk setiap cabaran dugaan...doakan aku...semoga hati tetap dalam iman..."

"...aku...bahagia dengan kehidupan sekarang...Alhamdulillah..."

Friday, 25 May 2012

till we meet again, ayah...

23 mei 2012...
2 rejab 1433H..
4.30 am...

bangun pagi jam 5.30, tengok ada msg kat fon...
along...tnya da bangun ke belum...
sy reply dan tanya kenapa....
n she asked, bila exam...
i said tomorrow, referring to my first paper...didn't even mention about the presentation for FYP which is 10.30 a.m on that day...
n again i ask, why...i can feel something is not right....
" ayah dah meninggal kol 4.30 pagi tadi...jangan sentap...al-fatihah n doa banyak2...n jawab exam leklok..."
(ayah = atuk yang kami panggil ayah @ tok ayoh)

and i speechless....
i just can reply her,
" nak balik jugak...hrini present FYP..."
i can't believe it...even me myself know...itu kenyataannya...
ayah dah tade...
can't hold it anymore....i tried to calm down...
but, i think crying is the best way and i cried buckets...
no one with me but I know Allah always with me...
menangis dan menangis....

along cakap cane nak balik, ada exam, xsempat....
at that time i really wish, kelantan tu sebelah gombak ni je...
xpun, ada pintu doraemon yang bila sy lalu pintu tu, dah sampai umah...

" last time i saw him was during hari raya...last time i heard his voice was when i called him..can't even visit him when he was sick...n now can't even going back when he left us..."

menangis lagi...Allah saje yang tahu..kenangan dengan ayah terus menerus tergambar di fikiran...mata bengkak...n saya sangat rindu kat ayah....

sy minta nasihat teman2 terdekat...risau hilang fokus kerana hari itu present FYP...
dugaan Allah nak bagi kat saya...
ayah tade pada hari sy present FYP n tengah nk exam final...
sy tak dapat balik...
pergi engin dengan langkah yang mengalir air mata...
i said to myself...
i have to be strong...saya dalam ujian DIA....

then, nana (my kazen) msg...
k.eid buat leklok FYP...dia pun xsempat balik...
dia suh sy sabar n present leklok...
n again, kenangan kami dengan ayah mmg melekat dalam memori sy...
n nana said...
" kak eid, he leaves us for real...x sempat pun nk cakap kita sayang dia...n we never got to hug him again.."

how i wish to be kanak-kanak riang again...when it was his first time went to makkah...nana n i cried...thought he will never come back...but at that time, he hugged us, kissed us on the forehead and said, ayah akan balik...
n dia balik...
but it was few years ago....
n now, he leaves us...for real...
will never get to see his smile again..
cannot jokes with him again...
but i know...deep inside...
we will meet again...
we'll meet again ayah...
at the jannah...insyaAllah...

n abah(my father) said,
adik doa bnyak2...
mengaji, sedekahkan tuk arwah...doa kita sampai dik...
walaupun jauh, tetap sampai..
abah redha ayah pergi...
adik pun kena lah redha ayah pergi...
n sy cakap dalam hati...
berkali-kali saya cakap dalam hati...
" ayah, kak sayang ayah...kak akan tetap rindu ayah...kita akan jumpa lagi ayah, di syurga sana...semoga doa-doa kami sampai untuk ayah...al-fatihah.."


notasayang::
a) ujian Allah datang tanpa kita bersedia...dan dari situlah teruji kekuatan iman dan ketabahan hati untuk menghadapinya...semoga menjadi orang-orang yang paling berbahagia, dengan senyuman yang menutup keresahan dan kesedihan....dan dengan hati yang redha dan bersyukur kerana tergolong diantara hamba-hamba yang terpilih untuk mendapat ujian kasih sayangNya...ameen... 
~~semoga ditabahkan hati ~~

" siapakah orang yang paling manis senyumannya...?? orang yang paling manis senyumannya adalah apabila dia ditimpa ujian...dia tersenyum dan berkata...aku redha dengan ujianMu ya Allah..."

 
b) Alhamdulillah, presentation FYP berjalan lancar...n one of the examiner said, I'm happy with your presentation...i'm very satisfied...Alhamdulillah...alhamdulillah..alhamdulillah...hidup perlu diteruskan...


ayah...till we meet again....kak sayang ayah...

al-fatihah...

Friday, 18 May 2012

Assalamualaikum...

Salam Jumaat semua...present FYP isnin ni...doakan saya...:)

lepas tu da final exam...n cuti2 malaysia la kan...
balik umah tanam jagung..ehehe...

k lah, bye...:)

Wednesday, 16 May 2012

wordless wednesday # 4



  

my comfort zone...

who ran to help me when i fell...
and would some pretty story tell...
 or kiss the place to make it well...??

my mother...

Monday, 23 April 2012

pergi

hilang.....arah.....

hanya padaNya ku pohon kekuatan....

doakan saya...:')

Friday, 13 April 2012

say to your nafs...I love you..BUT....

Assalamualaikum...
Alhamdulillah...hari jumaat lagi...
penghulu segala hari...semua orang tahu itu...jangan lupa melakukan perkara-perkara sunat hari jumaat yer rakan-rakan...:)

hari ni, mood muhasabah hati...
dari semalam lagi...
dari hari-hari sebelum ini lagi..
hati saya sentiasa ada soalan...sentiasa ada bisikan-bisikan yang kedengaran di telinga...
dan saya teringin berkongsi rasa itu disini...:)

rasa ini ada kaitan dengan tajuk di atas...
dan tajuk di atas...ada kaitan dengan ini...saya cuba untuk upload video ni...tetapi ambil masa yang sangat lama...minta maaf untuk itu...


video ni memberi kesan yang sangat dalam pada saya....
kesan yang menukar cara saya berfikir....walaupun belum sepenuhnya menukar...tetapi saya berusaha untuk itu...

highlights dari video ini::
a) self is very divided...Allah ilhamkan dalam setiap diri manusia baik dan buruk...and upon ourselves to choose either one...
b) the war inside ourselves...the struggle within ourselves is the jihad against nafs...
c) am i contributing to the society...in positive or negative way...??
d) each and everyone of us will be influenced by nafs...and the jihadunnas is we choose not to follow our nafs...
......
masih banyak lagi...semoga Allah beri masa untuk kamu semua tengok video ini...insyaAllah...

say to your nafs...i love you...BUT I love Allah more....

ini blog and page brother ini....:)



notasayang:: struggle everyday...life is a progress...indeed it is a beautiful process...and I still adjusting with the NEW me...semoga Allah beri kekuatan...dan kesabaran...doakan saya...:)
(maidahmazni_111)

Sunday, 8 April 2012

hati...jauh sudahkah menghilang dalam kegelapan....?? kembalilah...

mata melirik di rak buku atas meja...
ada sesuatu yang dicari...
seakan-akan tidak nampak...
sedangkan selama ini hanya tetap disitu...
tidak kemana-mana pun...

tangan mencapai...
menatap lama muka depan...
serasa sudah lama tidak menyentuh...
tidak membelek...dan tidak memerhati isi didalamnya....

Bismillahhirrahmaanirrahim.....
bibir laju mengungkap lafaz...
ayat pertama dari surah al-Baqarah...
dibaca...lancar...
walaupun tidak bertarannum...tidak berlagu...
tapi lancar dengan tajwidnya....
Alhamdulillah...dalam kelalaian aku...Allah masih tidak tarik nikmat lancar aku membaca al-Quran...
itu bisik hati...

Sodaqallahul'azim....
menutup...menatap kembali...
kenapa seakan hilang...?
kenapa hati masih kosong....??
kenapa langsung tidak tersentuh....??

hati gundah...tangan perlahan-lahan menyentuh dada...
mana rasa itu...??
mana rasa damai...tenang selepas setiap kali membacanya...??
mana rasa penuh harapan setiap kali berbicara denganNya...
setiap kali mendengarkan bicaraNya....??
hilang...terlindung...dek kerana hitam..kotornya hati....

Ya Allah...sakitnya kenyataan...
peritnya ya Allah...
Nikmat membaca al-Quran itu telah Engkau tarik...
Lancar bacaan yang tidak bermakna...
yang tidak berbekas dihati...
jauhnya ya Allah...
riak aku dengan diri sendiri...
memandang baik perkara yang selama ini mengotorkan hati sendiri....

Ya Allah...
aku ingin nikmat itu kembali....
aku ingin rasa itu kembali...
aku ingin rasa menggetarkan jiwa itu kembali memenuhi hati...
aku ingin rasa tersentuh...
aku ingin mutiara kembali membasahi mata ini ya Allah....
ampunkan aku ya Allah...
aku lalai...aku leka...aku riak ya Allah...
kembalikanlah rasa nikmat berbicara denganMU di dalam hati ini ya Allah...

" I want Allah to love me...i need Allah to like me..i do not want Allah to leave me alone in the dark..."

Thursday, 22 March 2012

ujian...dan UJIAN....

Assalamualaikum...

kebelakangan ini, busy...!! midsem break start hari selasa ini...dan saya ada 2 paper midterm nak kena jawab...Alhamdulillah, stakat ini konsentrasi saya dalam kelas untuk 2 subjek ini masih belum berkurangan lagi...masih mampu fokus dan mengingat mana yang patut...jadi, tidaklah rasa sangat berat preparation untuk midterm nanti...*senyum lebar-lebar kerana Allah permudahkan walau diri ini kerap sangat merungut (being ungrateful person I am...)*

saya sedang mengumpul kekuatan sebenarnya...kekuatan untuk belajar...esok exam jam 10 pagi...seharian untuk hari ini, terbaring sahaja...dan dengan sengaja saya telah ponteng kelas pukul 2 petang tadi...demam dan sakit kepala yang buat badan saya lemah....sangat-sangat tidak larat..pagi tadi pun, saya gagahkan diri pergi ke kelas, untuk jawab kuiz dan discussion FYP dengan lecturer...untuk kelas petang langsung tidak punya tenaga dah...terus terbaring tidak sedarkan diri selepas mengambil pain killer...yer...pain killer untuk sakit kepala...kalau bukan sebab terpaksa, kalau bukan sebab saya nak exam esok pagi, dan malam ini saya nak buat quick revision, kalau bukan sebab penat yang amat, harus saya tidak pandang pain killer itu walau hanya dengan sebelah mata...biar aje sakit kepala itu berlalu dengan hanya tidur dan rehat yang cukup...oh, saya bukan lagi budak-budak yang memandang ubat-ubatan itu sebagai gula-gula yang berwarna-warni seperti waktu kecil-kecil dulu...

duduk dan berfikir sejenak...hampir setiap kali exam saya demam dan mengalami migrain terlampau...dek kerana tidak cukup tidur atau waktu tidur yang tidak teratur..lantas, untuk kali ini...saya kira perkara yang sama juga berlaku...yang pastinya, terselit pesanan atau kerisauan bonda sebenarnya...yang saya kira, bertukar menjadi kenyataan..kerisauan yang tercetus di bibir yang kemudiannya menjadi kenyataan...walaupun dia tidak berniat mendoakan, tapi kerisauan dia menjadi kenyataan...masin mulut ibu kan...:)

" saya tidur tak teratur semalam bonda...banyak kerja...+ study sket2...hari ni da sakit kepala dan rasa penat badan..."

"haa...awak elok-elok...asyik x cukup tidur je, kang dekat-dekat exam nanti demam..."

"insyaAllah x..."

 dan...pagi semalam jam 2 pagi saya tersedar...tekak kering yang amat...dan kepeningan yang sudah nampak bintang...minum air dan baring kembali..batal niat nak bangun study...sungguh, kerisauan bonda jadi kenyataan...

hmm, itu baru satu situasi...banyak lagi perkara-perkara lain yang terjadi, tercetus dari kerisauan bonda jadi kenyataan pada saya...jadi, saya amatlah berhati-hati kalau nak buat ape-ape...dan yang penting, harus dalam pengetahuan bonda...even saya nak keluar pun, tetap text bonda bagitahu...bonda x pernah minta pun, tapi saya biasakan diri bagitahu bonda...jadi, kalau sesiapa yang ajak saya keluar, dan menerima alasan, " bonda x bagi keluar"...itu bukan alasan semata taw...itu kenyataan..hehe...

ujian dan UJIAN...semua nak kena tempuh...nak kena lalui...namun hakikat, ramai yang lupa...hidup ini UJIAN...yang tidak tertulis waktu dan tarikh...masuk sampai topik apa...yang tidak perlu specifik tempat atau jawapan...yang pasti, di mana sahaja...apa sahaja yang melanda...siapa dengan kita...bagaimana kita mengahadapinya...ata apa sahaja butiran percakapan kita...itu UJIAN...yang skema jawapannya x terdapat pada lecturer...mahupun rakan-rakan yang membantu...tapi, manualnya...cara menghadapinya...terdapat dalam al-Quran...jawapannya pun ada disitu...tinggal kita sahaja memandang al-Quran itu dengan mata hati atau sekadar buku biasa yang kita jadikan perhiasan dalam rumah semata-mata...

maka, saya memandang...UJIAN yang diberi setiap kali saya mahu menghadapi ujian kecil itu adalah tanda kasih sayangNya...tanda peringatanNya...ada hak-hakNya yang tidak saya penuhi..dan saya kira..UJIAN sakit ini nikmat dan peringatan sebagai kafarah dosa-dosa saya selama ini...dan saya juga percaya...UJIAN Allah itu..sedayanya manusia...tabahlah hati..tinggal usaha...dan tidak putus doa kepadaNya...insyaAllah, manis dan bahagia itu...hati sendiri yang akan merasa....(~_^)

" dan kehidupan dunia ini hanyalah senda gurau dan permainan...dan sesungguhnya negeri akhirat itulah kehidupan yang sebenarnya...sekiranya mereka mengetahui..."
Ar-Rum:: 64


notasayang:: masih belum sempat membalas komen rama-rama pada entri saya yang lepas...tapi saya gembira membaca komen kalian...dan untuk faz...saya sudah follow anda kembali..terima kasih meninggalkan jejak disini...:)

doakan saya...saya perlu doa dari kalian...siapa tahu...Allah makbulkan doa kalian untuk saya...:)
terima kasih semua...

erk...?? saya rindu nak bebel ngan kucing gemok kat rumah sebenarnye...!!! balik manja-manja dengan si gemok ni jugak...rindu taw...ehehe..(~_^)v

Tuesday, 20 March 2012

nota untuk rama-rama:: 1

my dear....
move on...
it's the future that matters more...
whatever we are today...
if we're not happy...
we can always decide...
to change ourselves...

for whatever i might be facing today...
i believe Allah is with me...
and InsyaAllah..
everything is gonna be fine....


" When My servants ask you concerning Me, I am indeed close (to them): I listen to the prayer of every suppliant when he calls on Me: let them also, with a will, listen to My call and believe in Me: that they may walk in the right way"
Al: Baqarah: 186

"O My servants who has transgressed again your own souls: do not despairs of God's mercy, for God forgives all sins..it is He who is forgiving...the Merciful..."
Az-Zumar: 53


untuk kamu...
dan juga kamu...
rama-rama yang cantik..


notasayang:: Aku minta Allah ambil dunia yang mendiam di hati...kerana tidak aku mampu mencinta dua..biarlah DIA yang utama..
(maidahmazni_111)

Friday, 16 March 2012

CONTEST AKU SUKA MAKAN COKLAT

Assalamualaikum semua...

malam minggu...saya blogwalking...dan terjumpa contest ini....jom join...

 nak join...?? klik sini...


KENAPA SAYA SUKA MAKAN COKLAT...??


masa kecil-kecil dulu, along selalu cakap, adik tak cerah...atau lebih tepat lagi, adik hitam...tapi, nenek selalu cakap, " hitam-hitam si tompok manggis, walaupun hitam, tetap manis.."...apa kaitan dengan coklat...?? coklat itu gelap...tapi manis...samalah macam saya...sebab itulah suka makan coklat kot...hehe...


COKLAT ITU MANIS...
JUGA ADA YANG PAHITNYA...
JANGAN LUPA...
MANIS ITU KENANGAN...
PAHIT JUGA KENANGAN...
DAN SAYA RINDU KENANGAN...


DUNIA SENDIRI...
- berbaju kurung cantik dan ayu...berjalan melangkah ke kelas mengendong buku...manis senyuman...dan, choki-choki ditangan disua ke mulut tanpa mempedulikan orang sekeliling...yer, kadang-kadang saya lebih suka hidup dalam dunia saya...dan choki-choki itu bagaikan supplement harian...baik di dalam kelas, mahupun ketika dalam bilik sedang belajar...ade sahaja tangan ini memegang coki-coki atau apa sahaja jenis coklat...cadbury...snickers...semuanya COKLAT...


KENANGAN SEKOLAH
- waktu sekolah...kami berenam..sebelum masing-masing berpindah kelas dan mengambil aliran berlainan..kami satu kelas...tapi akhirnya tinggal saya sahaja yang mengambil aliran teknikal dan rakan-rakan yang lainnya beraliran sains tulen...dan bila RINDU waktu lepak bersama...saya mesej rakan-rakan, berjumpa di 'lorong tengah' dan saya keluarkan satu bar coklat...makan dan bercerita...atau hanya duduk-duduk saja...saya kira, cukup berkesan dalam hati saya...itu KENANGAN...

SAYA SAYANG AWAK...AWAK..DAN AWAK...(~_^)
- balik dari kelas...singgah di kiosk...selesai membeli...

saya:: nah...untuk awak... (sambil menghulurkan cadbury black forest)
rakan:: eh, kenapa tiba-tiba....??
saya:: entah...tetiba rasa nak bagi....ambik jelah...
rakan:: bestnyer....( dan senyum lebar-lebar sebab dapat coklat)

dalam hati saya berkata...saya SAYANG awak...tapi, tataw macam mana nak cakap...dan saya suka tengok awak SENYUM...saya juga suka coklat...sebab itu saya bagi awak...

BAHAGIA
- sedang lepak-lepak menjamu selera dan bercerita...saya mengeluarkan sesuatu dari beg...hadiah untuk adik-adik yang bertungkus lumus menjayakan program bersama...snickers dan cadbury bar menyapa pandangan...dan adik-adik yang ada berebut-rebut mendapatkan coklat-coklat tersebut...

" terima kasih akak...!!"

ucap mereka serentak...dan saya tersenyum lebar...BAHAGIA...ALHAMDULILLAH...


- yer...semuanya indah...kenangan itu indah...bilamana saya mahu membeli coklat, saya teringat setiap kenangan saya dan coklat-coklat tersebut...


CADBURY
~ all time favourite...
~ kenangan di sekolah....mana mungkin lupa...sampai sekarang...
~ juga kenangan ketika saya demam, homesick semasa di matrik...dan kawan baik itu membekalkan coklat yang banyak untuk saya...walaupun lidah ini tiada rasa, sekurang-kurangnya terubat rindu HOMESICK saya...
~ juga teman terbaik ketika saya stress, merajuk, rindu...dan ketika saya lapar...:)



MARS
~ ini coklat yang diberi seorang rakan...sempena reunion...dan saya terasa sangat sayang nak makan...tapi, akhirnya makan juga...:)
~ bila pandang ini, saya teringat dia...


DARK CHOCOLATE (BERYLS)
~ hadiah hari lahir...berserta kad yang comel...dari dua org kawan lelaki saya...langsung tidak sangka yang mereka akan memberi...dan saya sangat-sangat mengHARGAi...


SNICKERS
~ ini bekal yang sentiasa ada...bila saya hypo...bila tidak berkesempatan untuk breakfast mahupun lunch..ini salah satu PENYELAMAT saya...


CHOKI-CHOKI
~ agak-agak bila mood gedik dan nak rasa diri COMEL...ini yang harus ada...wink..wink..!!!



FERRERO ROCHER
~ ini coklat KASIH SAYANG...saya selalu belikan coklat ini untuk family...untuk abah dan bonda...dan saya suka tengok WAJAH GEMBIRA mereka menikmati coklat ini...SEKALI LAGI BAHAGIA...:)

ini cerita coklat saya....ini cerita kasih sayang saya...ini cerita KEBAHAGIAAN saya...bila saya RINDU....saya makan coklat...bila saya terasa kurang KASIH SAYANG...saya MANJAkan diri dengan coklat...bila saya rasa saya SEORANG diri...saya makan coklat...dan jika coklat itu pernah diberi kepada seseorang...saya rasa BERTEMAN semula...dan saya rindu kenangan...kenangan coklat...(~_^)

tak semua kenangan itu manis seperti manisnya coklat...namun tak semua coklat itu manis...ada juga coklat yang terasa pahitnya...namun tetap kita telan juga...begitulah kenangan...pahit dan manisnya...sama sahaja seperti rasa coklatnya....
itulah COKLAT...
dan itulah KENANGAN...:)

nak tag:: 
dan
(comot, comel dan sweet mcm coklat...heee) 

tarikh tutup::
28.03.2012

notasayang:: maaf, agak panjang merapu hanya untuk sebuah contest...terima kasih sudi baca...(~_^)