Google+ Followers

kita kawan..?? :)

Shaklee Updates

Saturday, 23 July 2016

Janji tinggal janji

nah..title post kemainnn kannn..
hii..
beria lah dalam post sebelum ni cakap kat diri sendiri nak rajin hapdet blog bagai... tapi jenguk blog pun nan hado... 😂😂😂

jujurlah kann..bila dok baca blog orang, terus rasa nak hapdet blog sendiri...tapi, bila dah setel satu post, semangat mengarang segala cerita...baca balik..mulalah rasa perlu ke share dekat blog ni..kang ada pulak yang rasa menyampah baca blog nii..dah terus laju-laju save sebagai draft sahaja...
sudahnya...hanya memori lama yang menjadi tatapan... itupun dah separuh daku 'draft'kan...
so...?





jadi...?






em...nengoklah...
kalau ada latest post dalam blog ni, tu maknanya, draft yang dah berkurun dalam draft daku publishkan aje..hihi...







rasa macam dah x rajin nak menulis panjang-panjang....
tapi klau whatsapp dengan suami...
bila datang mood nak mengorat dia dengan ayat-ayat terlebih gula madu bagai...
penuh page whatsapp daku meluah perasaan...
sampai suami cakap, dah boleh buat novel nih... 😆😆😆








eh..tapi betul jugak kan...buat novel..pastu dah tak payah kerja boleh duduk rumah hasil duit royalti novel tu je..hii...
(erk...macam best sangat je cerita siap nk publish novel bagai)

marilah kita minum kopi sambil mengarang novel...
hewhewheweeee...

Wednesday, 1 June 2016

Detox Diet: sejauh mana keberkesanannya...?

Berat lepas kahwin ni naik mendadak...
Masa sebulan pertama tu,naik 1 kg... rilek lagi... dan bila cukup 8 bulan kahwin, memang dah semua orang tegur nampak bulat... dan baju mostly dah banyak ketat... terkejut sangat bila timbang berat pagi tu berat naik dah dekat 10kg... 😂😂😂

setiap kali tanya suami, saya gemok tak...? of coz dia jawab tak...kang dia jawab ye kang ada la pulak yang merajuk sebab nak menidakkan kenyataan...at least suami jaga hati...hihi..tapi nak sedapkan ayat lagi...suami akan bagitahu yang dia tak kisah pun gemuk atau kurus...janji saya sihat... memang jujur dia cakap camtu...

dan lagi...bila balik kampung, semua orang ingat saya preggy sebab nampak sangat debabnya...hihi..tapi memang ku cakap tade baby lagi lah dah memang confirm x preggy...preggy lemak ye... hihi..

so, saya ada gugel few ways nak diet... tapi satu pun saya rasa tak ngam...atkin ke ape ke...sampai la ada satu orang kat fb ni buat post untuk detox healthy way selama 10 hari... so saya pun decide untuk join...

Alhamdulillah...selama 10 hari saya join tu, ada jugakla saya terskip tak ikut, cheat day jugak...tapi cover balik la... so selama 10 hari tu, berat saya turun sebanyak 1.5kg...dan badan rasa ringan sangat...

dan sekarang ni, saya masih amalkan diet detox ni... dan bukan sahaja saya diet suka-suki...saya dah mula alert dengan setiap pemgambilan makanan setiap hari tu...mostly menu yang disediakan adalah sayur dan buah... saya dah lama tak makan coklat dan kek ye...snack saya ketika lapar adalah buah...besttt...hiii..

kebetulan dah nak puasa ni...adalah bagus untuk detox..so ms puasa nanti tadelah badan kita lemah sebab badan bertoksin ke ape... hihi... nanti badan pun dah prepare untuk makan portion makanan ikut keperluan..bukan ikut rasa lapar...so tadeklah nanti makanan bulan puasa terbazir cam gitu je...hiii...

ada yang nak tahu ke detox diet yang saya buat ni macam mana sebenarnya? boleh whatsapp saya ye...

saya target 5 orang je dulu untuk saya sharing everyday menu apa dan bahan apa yang diperlukan untuk detox diet ni... insyaAllah... buat grup lagi senang..hii..

oh ye...untuk detox diet ni, saya ada guna few supplements shaklee ye...supplement yang mana? tunggu saya share dalam next entry ye... 😊😊😊

yang berminat nak saya share tu boleh whatsapp saya ye..

019-4572108...
eid mazni...
SID:: 914371

Dear all...

I'm back...😄😄😄
wait for my new post ya...